Pražská burza v týdnu rostla o 2,5 procenta

PX

PX

Akcie na pražské burze v sedmém letošním týdnu stouply, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 2,5 procenta na 1015,4 bodu. Nejvíce zlevnily akcie technologické společnosti KIT Digital, naopak nejvýrazněji si polepšily cenné papíry telefonního operátora Telefónica. V předchozím týdnu akcie klesly o 1,9 procenta.

„Pokračující nejistota v Řecku se projevila i na finančních trzích, které byly díky tomu poměrně roztěkané a pozitivně reagovaly na každý náznak brzkého vyřešení situace. Investoři se mimo Řecko zajímali o ekonomická data, kterými byl týden výrazně zaplněn. Souhrnně byla čísla spíše pozitivního rázu,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vývoj indexu PX v uplynulém týdnu

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Telefónica, která posílila o 5,4 procenta. Titul splnil očekávání ve výsledcích za poslední čtvrtletí 2011. Firma také potvrdila očekávání na výši dividendy a schvaluje si odkup deseti procent vlastních akcií. Navíc není vyloučeno, že podobný postup se snížením základního jmění bude opakovat i v dalších letech.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byl KIT Digital, který oslabil o 7,9 procenta. Firma korigovala předešlé růsty bez zásadních zpráv, upozornil analytik.

„Při relativní absenci makroekonomických zpráv očekáváme, že politika a situace kolem Řecka bude velice sledována. Další oddalování dohody by přineslo na trhy opětovně zvýšenou rozkolísanost. Při takové konstelaci mohou být sledovanější i firemní výsledky,“ odhadl Vaníček.