Pražská burza v týdnu stagnovala, index PX klesl o 0,04 procenta

Pražská burza, ilustrační foto

Pražská burza, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza v uplynulém týdnu stagnovala. Index PX klesl ve srovnání s minulým pátkem o nepatrných 0,04 procenta na 957,5 bodu. Nejvíce se propadly akcie mediální společnosti CME, nejlépe si vedly akcie telekomunikační společnosti Telefónica. Předchozí týden akcie klesly o 1,4 procenta.

„První, nejen pro Českou republiku povodňový červnový týden byl ve znamení komentáře prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho. Tento komentář byl pro trh málo holubičí, a tak vzrostla rozkolísanost evropských státních dluhopisů i kurzu eura k americkému dolaru,“ popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Telefónica, která posílila o 6,2 procenta na 307 korun. Firma korigovala předchozí prodejní tlak plynoucí převážně ze zahraničí. Rovněž se začíná více uvažovat o potenciálním zmírnění podmínek v připravované aukci nových kmitočtů, což může mírnit dosavadní ostré názory na výhodnost pro potenciálního nového operátora, respektive na budoucí ostrou konkurenci v oboru.

Naopak největší ztráty zaznamenala CME , která ztratila 3,9 procenta na 64,8 korun. Za propadem není žádná zásadní zpráva. „Akcie se v posledním období obchoduje s vysokou volatilitou, a tudíž pohyby do pěti procent nemají výraznější nutnost jakéhokoliv podnětu,“ upozornil Vaníček.

Příští týden bude opět relativně chudý na výraznější události, a tak se investoři budou upínat spíše k makroekonomickým datům.