Rocket Internet chce pokořit rekord frankfurtské burzy

Burza

Burza Zdroj: ctk

Německý inkubátor start-upových společností Rocket Internet se úpisem akcií pravděpodobně zapíše na první místo tabulky nově obchodovaných titulů na frankfurtské burze. Od středy až do 7. října nabízí objednávky na celkem 24 procenta firmy, kterou v Berlíně v roce 2007 založili bratři Oliver, Marc a Alexander Samwerové.

Pokud by se akcie nabízené v cenovém rozpětí 33,5 – 42,5 eura za kus zobchodovaly za střední hodnotu, znamená to, že by si Rocket Internet přišel na 1,48 miliardy eur. To by byl dosavadní rekord Deutsche Börse v kategorii Entry Standard. Celkově by pak tržní kapitalizace společnosti překročila šest miliard eur.

Akcie se začnou obchodovat 9. října a analytici věští, že se inkubátor může svézt na vlně zájmu o nejrůznější e-shopy. Do karet firmě Rocket Internet hraje i čínská Alibaba, která minulý týden na primárním úpisu akcií vydělala 25 miliard dolarů.

Podobně jako čínský e-shop nabízí i Rocket Internet takzvanou greenshoe, tedy opci na navýšení počtu upisovaných akcií. Firma se dosud opírala o velké investiční fondy, které patří do portfolia Baillie Gifford nebo J.P. Morgan Securities. Mezi investory Rocket Internet patří i ukrajinský miliardář Leonard Blavatnik.

Osvědčený recept

Kritici ovšem varují před nízkou inovativní hodnotou, kterou Rocket Internet představuje. Ve světě e-commerce sází především na osvědčené recepty, které se snaží šířit do rozvojových zemí. Mezi 75 prodejními portály, které Rocket Internet spravuje, patří například e-shop s botami a módními doplňky Zalando, internetová seznamka eDarling nebo dovážkový servis jídla Foodpanda, který funguje i v Česku.

Celkově jsou výsledky celé skupiny nevyrovnané. Zatímco ve druhém pololetí loňského roku vykázal Rocket Internet čistý zisk ve výši 22,3 milionů eur, letos se za prvních šest měsíců dostal do ztráty 13,3 milionu eur.