Ropa kvůli OPEC dál prudce klesá, Brent spadl pod 70 dolarů

těžba ropy

těžba ropy

Světové ceny ropy opět prudce klesaly, a dál tak reagovaly na rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechat těžbu beze změny. Severomořská ropa Brent se poprvé za více než čtyři roky propadla pod hranici 70 dolarů za barel a následovala v tom americkou ropu WTI.

Od začátku listopadu tento typ ropy ztratil zhruba 18 procent, což je jeho nejhlubší měsíční propad za šest let.

Americká ropa WTI spadla na 65,99 USD a na středeční závěr ztrácela téměř osm dolarů. Ve čtvrtek neměla WTI oficiální závěr, protože newyorská burza NYMEX byla kvůli oslavám Dne díkůvzdání uzavřena. Za listopad pak WTI ztratila rovněž asi 18 procent.

Kartel OPEC ve Vídni rozhodl, že proti letošnímu propadu cen nijak nezasáhne. Cena Brentu se od června snížila o téměř 40 procent. Za poklesem stojí vysoké dodávky suroviny na trh v důsledku rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech; na straně poptávky cenu srážejí nepříznivé hospodářské vyhlídky v Evropě a v Asii.

Vývoj ceny ropy Brent

Podle některých analytiků je cílem Saúdské Arábie a dalších zemí Perského zálivu zastavit prudký růst těžby ropy v USA tím, že ceny spadnou pod úroveň, kde se už těžba z břidlic nevyplatí. To by ukončilo současný přebytek nabídky na trhu a podpořilo opětovný růst cen.