Ropa prudce zdražuje, Brent se vrací nad 50 dolarů za barel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Světové ceny ropy výrazně zpevňují, podpořily je zejména údaje o nečekaném poklesu zásob ropy ve Spojených státech. Trh podporuje i růst cen benzinu v USA a vzestup na globálních akciových trzích. Investoři nyní čekají na čtvrteční rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o úrokových sazbách.

Severomořská ropa Brent kolem 17:10 SELČ získávala 4,9 procenta a dostala se nad 50 dolarů za barel. Podobně barel termínového kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) přidával téměř šest procent nad 47 dolarů.

Zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 2,1 milionu barelů, uvedl vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici podle agentury Reuters odhadovali nárůst o více než jeden milion barelů. Vzrostly naproti tomu zásoby benzinu a dalších ropných produktů.

Výrazně klesly také zásoby ropy v překladišti Cushing, které obsluhuje newyorskou burzu NYMEX. Pokles o téměř dva miliony barelů byl nejhlubší od loňského února.

Na trhu ale dál přetrvávají obavy z rostoucího globálního přebytku ropy a klesající poptávky v Asii. Kvůli tomu ceny od loňského června klesly o více než 50 procent.