Ropa výrazně zdražuje, její globální nadbytek se prý začíná rozplývat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Na světových trzích ropa výrazně zdražuje, k růstu její ceny přispívají hlavně naděje, že se po dlouhé době sníží výrazný přebytek nabídky nad poptávkou. Vliv má i pokles zásob ropy v amerických skladech, stejně jako optimismus před nadcházející schůzkou o zmrazení produkce suroviny.

Cena severomořské ropy Brent v pátek kolem 17:30 SELČ vykazovala nárůst o 6,3 procenta a pohybovala se kolem 41,90 USD za barel. Podobně americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu přidávala 6,7 procenta a nacházela se blízko 39,80 USD.

Vývoj ceny ropy Brent za poslední rok:Zdroj: Euroinvestor

Zásoby ropy v USA se podle středeční zprávy Úřadu pro energetické informace (EIA) minulý týden snížily o 4,9 milionu barelů. Zaznamenaly tak první pokles za sedm týdnů.

Finanční ústav Bank of America Merrill Lynch dnes navíc uvedl, že těžba ropy z břidlicových nalezišť v USA zažívá „volný pád“ a že globální nadbytek ropy se začíná rozplývat. Náladu na trhu podpořilo rovněž oživení na akciových burzách.

Vývoj ceny ropy WTI za poslední rok:Zdroj: Euroinvestor

„Domníváme se, že současná cena ropy je neudržitelná, a očekáváme výrazné cenové oživení, jakmile se ve druhém pololetí zlepší rovnováha na trhu,“ uvedla investiční banka Jefferies.

Přední těžařské země budou 17. dubna jednat v katarském Dauhá o návrhu na zmrazení produkce ropy na lednových úrovních. „Samozřejmě doufáme v dohodu. Jinak bychom o tom nejednali,“ řekl dnes ruský ministr energetiky Alexandr Novak.