Ruská těžba ropy je na novodobém rekordu, pokles cen ji nezastaví

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Těžba ropy v Rusku v listopadu mírně stoupla a dostala se na 10,63 milionu barelů denně, zatímco v říjnu činila 10,6 milionu barelů. Vrátila se tak na postsovětské maximum, kam se vyšplhala již v loni v prosinci. Rusko dalo již dříve najevo, že nehodlá snižovat těžbu ropy jen proto, aby podpořilo její cenu. Ta se v uplynulých pěti měsících propadla téměř o 40 procent, neboť poptávka na trhu zaostává za nabídkou, zejména kvůli rozmachu těžby z břidlicových ložisek v USA.

Také Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se minulý týden dohodla, že nebude reagovat na zlevňování ropy snížením svého těžebního limitu ze současných 30 milionů barelů denně.

Podle průzkumu agentury Reuters se těžba zemí OPEC v listopadu snížila o 340 tisíc barelů na 30,3 milionu barelů denně. K poklesu přispěly nepokoje v Libyi a také údržbářské práce v některých dalších zemích OPEC. Produkce nicméně zůstala nad dohodnutým stropem, který kartel běžně překračuje v důsledku nedisciplinovanosti jednotlivých členů.

Protiopatření neexistuje

Rusko před týdnem jednalo o situaci na trhu se Saúdskou Arábií, Venezuelou a Mexikem, rozhovory ale žádné opatření na podporu cen suroviny nepřinesly. Saúdská Arábie je nejvlivnějším členem kartelu OPEC a zároveň největším vývozcem ropy na světě. Rusko, které do kartelu nepatří, je největším světovým producentem ropy.

Princ Turkí Fajsal, který v minulosti řídil saúdskoarabskou tajnou službu, dnes uvedl, že Saúdská Arábie by byla ochotna uvažovat o snížení těžby ropy jen v případě, že by se k němu připojily i další země, včetně Ruska. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak minulý týden prohlásil, že ruské ropné firmy navzdory současnému poklesu cen ropy nechají příští rok objem těžby zhruba na letošní úrovni.