Zlatá dekáda. Růst amerických akcií vstoupil do historie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Po deseti letech od propadu na své dno kvůli finanční krizi zažívá akciový trh v USA jednu ze svých nejlepších dekád za téměř 140 let. Podle údajů banky Goldman Sachs desetiletá průměrná roční návratnost indexu Standard & Poor's 500 činí 15 procent. Od roku 1880 přitom průměrná desetiletá roční návratnost činí devět procent, uvedl server CNBC.

Údaj o návratnosti za posledních deset let je na 94. percentilu. To znamená, že ze všech desetiletých ročních průměrů jich je vyšších pouze šest procent.

Zakladatel analytické společnosti Sevens Report Research Tom Essaye upozornil, že unikátní částí tohoto desetiletí dlouhého růstu je, že k němu pomohlo několik rozdílných událostí. Na začátku to byla centrální banka USA (Fed). Pak došlo na ekonomické oživení a nakonec firmám pomohlo snížení daní, které podpořilo jejich zisky.

V březnu 2009 se index propadl na své rekordní minimum z průběhu obchodování 666 bodů. Od té doby stoupl o více než 300 procent. V srpnu 2018 pak během dne zaznamenal rekordní maximum více než 2870 bodů díky politice podporující podnikání, jako snížení firemních daní. Letošní rok se zatím zdá být také rekordním rokem. Od ledna akcie zaznamenaly nejlepší začátek roku za nejméně 30 let. Index S&P 500 je nyní zhruba pět procent pod rekordem z loňského srpna.

Růst indexu však nebyl vždy hladký. Poslední prudký pád trh zaznamenal koncem loňského roku, kdy akcie zažily nejhorší prosinec od Velké hospodářské krize. Pokles vyvolaly obavy z příliš agresivního postupu Fedu a možné recese.

Po tomto značeném desetiletém růstu se však objevují signály, že se nadšení investorů může vytratit. Investoři v letošním roce zatím stáhli peníze z trhu. Místo peněz od investorů se nyní akcie prodávají díky programům zpětného odkupu akcií některých firem, upozornil stratég Citi Robert Buckland.

Essaye dodal, že růst akciového trhu netrvá věčně, takže jakýkoliv náznak toho, že se růst blíží ke konci, vyvolává v myslích investorů velké obavy. Poslední velký výprodej zaznamenal trh před deseti lety a jak upozornil Essaye, byla to katastrofa, na kterou lidi rozhodně nezapomněli ani po deseti letech.