SAP zhoršil výhled a akcie firmy zkolabovaly

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: profimedia

Německá softwarová společnost SAP vykázala za třetí čtvrtletí meziroční pokles provozního zisku o 12 procent na 2,07 miliardy eur (56,5 miliardy korun). Firma uvedla, že kvůli dopadům pandemie na poptávku musí zhoršit celoroční výhled tržeb a vzdát se některých střednědobých výkonnostních cílů. Akcie podniku v reakci klesly o více než 20 procent. 

Akcie firmy po poledni odepisovaly na burze ve Frankfurtu nad Mohanem skoro 20 procent a nacházely se těsně pod hranicí 100 eur za kus. Zaznamenaly tak nejhlubší propad za 24 let, uvedla agentura Reuters.

Analytici podle agentury Bloomberg v průměru čekali, že provozní zisk se sníží na 2,15 miliardy eur. Tržby firmy, která se specializuje na podnikový software, klesly na 6,89 miliardy eur. SAP očekává, že stanovené cíle výnosů z cloudových služeb, celkových tržeb a provozního zisku splní kvůli pandemii nemoci covid-19 o jeden až dva roky později.

V následujících dvou letech společnost očekává omezený růst a mírnější zvýšení marží. Strategického plánu, který firma chtěla naplnit do roku 2023, podle nynějších předpokladů dosáhne zřejmě až v roce 2025.

Šéf SAP Christian Klein uvedl, že v prvním pololetí příštího roku očekává mírné oživení. "Jako šéf společnosti se musím zaměřit v první řadě na dlouhodobý růst hodnoty firmy," uvedl Klein pro CNBC.