Šéf ČEZ Beneš vydělal na akciích firmy 16 milionů. Vedení svému podniku nevěří, vzkázal Šnobr

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: michael tomeš e15

Akcie vlastní firmy za zhruba sedmdesát milionů korun „otočil“ během uplynulého týdne na burze šéf energetické skupiny ČEZ Daniel Beneš. V pondělí mu z titulu opčního programu vznikl nárok na 150 tisíc akcií ČEZ za zvýhodněnou cenu 417 korun za kus. Ty Beneš koupil a postupně do konce týdne většinu prodal s průměrnou cenou kolem 540 korun. Na jedné akcii tak vydělal 123 korun, celkový Benešův výdělek z prodeje 130 tisíc akcií je tak prozatím kolem 16 milionů korun. Informace vyplývají z regulatorního hlášení České národní bance.

„Budiž mu to přáno. My ale nevěříme generálnímu řediteli ČEZ. Vedení společnosti, které věří v budoucí růst její hodnoty, se chová jinak,“ komentoval na sociální síti Twitter Benešovo počínání minoritní akcionář firmy a dlouhodobý kritik managementu ČEZ Michal Šnobr s tím, že investorská prezentace společnosti je „více než tristní.“

Benešovi ještě z poslední porce opčního programu zbylo 20 tisíc kusů akcií. „Generální ředitel prodal jen část akcií, které pokryjí náklady na jejich předchozí nákup a na daně. Veškerý možný zisk si ponechává v akciích ČEZ z důvodu důvěry v budoucnost jejich hodnoty,“ uvedla v reakci na Šnobrův komentář skupina ČEZ.

Podle regulatorních hlášení ČNB Beneš prodal 130 tisíc akci celkem za 70,3 milionu korun, ačkoli pořízení 150 tisíc kusů akcií ČEZ za zvýhodněnou cenu jej stálo jen 62,7 milionu korun.

Takzvaný opční program, díky kterému mají nejvýše postavení členové vedení polostátního podniku každoročně nárok na příděl akcií ČEZ za zvýhodněnou cenu, využila jen loni desítka manažerů ČEZ. Dohromady na něm vydělali přes 24 milionů korun, jak loni uvedl deník E15. Více si představení ČEZ přivydělali naposledy v roce 2010. Energetická firma přitom vydělává zhruba polovinu sumy z tohoto roku.

„ČEZ je stále stát ve státě. Je to podnik, se kterým se nebývale silně pojí politické zájmy. Opční program ČEZ je tak výslednicí působení těchto politických zájmů,“ soudí hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle kritiků vede konstrukce programu k tomu, že manažeři zinkasují zisky v tučných časech, slabší období se jich ale nedotknou.