Burzy se vzpamatovávají z pátečního výprodeje. Výrazně rostou i akcie majitele Cinema City

Padající akcie

Padající akcie Zdroj: ČTK

Burza
Sídlo pražské burzy
V zelených číslech jsou na úvod nového týdne i akcie na pražské burze
4
Fotogalerie

Po pátečních propadech způsobených strachem investorů z nové mutace koronaviru jsou na úvod nového týdne světové burzy v klidu. Kromě kurzů akcií evropských firem roste i cena ropy.

Širší evropský index Stoxx Europe 600, který měří vývoj cen akcií největších evropských podniků a finančních institucí, rostl v pondělí odpoledne o přibližně jedno procento. V pátek stejný ukazatel odepsal bezmála čtyři procenta, když burzy nejen v Evropě zaznamenaly zatím nejhorší obchodní den v tomto roce.

Daří se mimo jiné akciím plavební společnosti Carnival – na londýnské burze posilují o více než šest procent. Akcie německých aerolinek Lufthansa a leteckého holdingu IAG, jehož součástí jsou British Airways a Iberia, si polepšily o více než tři procenta. Právě akcie z oblasti cestovního ruchu jsou kvůli obavám z omezení pohybu osob nejvíce citlivé na zprávy o vývoji nákazy a v pátek naopak nejvíce ztrácely.  

Pozitivní vývoj zaznamenaly také například akcie britského řetězce kin Cineworld, který podniká i v Česku prostřednictvím značky Cinema City. Akcie šly nahoru o zhruba pět procent. Kurz akcií firmy, která by doplatila na případné omezování provozu kin, spadl v pátek hned o osm procent.

Co je to NFT?

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Podobný nárůst jako širší evropský ukazatel zaznamenal také pražský index PX – taktéž o zhruba jedno procento. Přes dvě procenta si odpoledne připisovaly akcie rakouské finanční skupiny Erste. O přibližně 1,6 procenta rostl kurz akcií polostátní energetické společnosti ČEZ a zbrojařské skupiny CZG.

Akciové trhy se zklidnily navzdory tomu, že Světová zdravotnická organizace v pondělí oznámila, že varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké riziko“. V některých oblastech může mít nárůst počtu případů nákazy nemocí covid-19 „vážné následky“ uvedla WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům, z níž citovala agentura Reuters

„První reakcí investorů byla panika, ale nyní si zřejmě říkají, že výprodej byl přehnaný,“ okomentoval dění na trzích stratég singapurské DBS Bank Čang Wej Liang.

Před začátkem řádných obchodních hodin vše naznačovalo, že vzhůru zamíří i ceny akcií ve Spojených státech. Termínový kontrakt na index S&P 500 rostl o 0,7 procenta. V pátek přitom ukazatel spadl o 2,3 procenta.

Navzdory pátečním propadům jsou akciové indexy v letošním roce ve slušném plusu. Zmíněný Stoxx Europe 600 si od začátku ledna připsal zhruba 16 procent. Americký index S&P 500 dokonce přes 20 procent. 

Po pátečním propadu o více než deset procent, největším od dubna 2020, mířila v pondělí vzhůru rovněž cena ropy. Severomořská ropa Brent, od které se odvíjejí ceny ostatních druhů ropy na globálních trzích, si připisovala odpoledne přes čtyři procenta a obchoduje se v blízkosti 75 dolarů za barel.

Variantu koronaviru nyní označovanou jako omikron poprvé identifikovali minulý týden výzkumníci v Jihoafrické republice. V uplynulých dnech ji zaznamenala také řada dalších zemí včetně Evropy a velmi pravděpodobně také Česka. Omikron už budí obavy po celém světě a mnoho států kvůli němu již zpřísnilo podmínky vstupu. Panují mimo jiné obavy, zda na tuto mutaci budou stačit stávající vakcíny.