Těžba ropy v Rusku loni stoupla na nový postsovětský rekord

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15, anna vackova

Na nové postsovětské maximum se loni zvýšila těžba ropy v Rusku, hlavně díky růstu těžby v malých, nestátních firmách. Naopak těžba zemního plynu se snížila. Ruské ministerstvo energetiky dnes uvedlo, že těžba ropy loni stoupla o 0,7 procenta na 10,58 milionu barelů denně. Rusko je největším producentem ropy na světě.

V samotném prosinci těžba stoupla na 10,67 milionu barelů denně, což byl rovněž nejvyšší údaj od rozpadu Sovětského svazu.

Malé, převážně soukromé společnosti zvýšily těžbu o 11 procent na více než jeden milion barelů denně. Těžba největší ropné společnosti Rosněfť, která těží více ropy než Irák nebo Írán, loni klesla o 0,7 procenta. Firmě se totiž nepodařilo zastavit pokles těžby z polí v západní Sibiři.

Export do Číny vzrostl o desítky procent

Vývoz ropy prostřednictvím státního monopolu Transněfť se snížil o pět procent na 195,5 milionu tun. Důvodem byl růst domácí poptávky a zvýšená činnost rafinerií. Vývoz do Číny ale o 43 procent vzrostl, a dostal se tak na rekordních 22,6 milionu tun.

Značný vliv měl vývoj cen ropy. V první polovině loňského roku se ceny zvyšovaly a dostaly se na více než 113 dolarů za barel. Od té doby však cena klesla na téměř polovinu. Pokles cen ropy a sankce západních zemí uvalené na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi způsobily, že tempo růstu těžby loni ve srovnání s předchozím rokem zpomalilo. V roce 2013 se těžba zvýšila o 1,3 procenta.

Vývoj cen ropy Brent za poslední rok:

Produkce zemního plynu loni klesla o čtyři procenta na 640,237 miliardy metrů krychlových. Těžba největšího ruského producenta Gazprom klesla o devět procent a podle agentury Reuters se dostala na dosavadní minimum 432 miliard metrů krychlových. Mohl za to cenový spor s Ukrajinou, která je druhým největším klientem po Německu.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Rusko je významným dodavatelem ropy a plynu i do České republiky.

Kvůli poklesu cen ropy teď ruská ekonomika míří do recese. Ministerstvo energetiky očekává, že letos by se těžba ropy mohla snížit na 525 milionů tun z loňských 526,753 milionu tun. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) očekává, že těžba ropy v Rusku klesne o jedno procento.

Pokles těžby přispěl k rozpadu impéria

Podle IEA Rusko zaznamenalo nejvyšší těžbu v roce 1988, tedy v době, kdy ještě existoval Sovětský svaz. Tehdy těžba činila 11,41 milionu barelů denně. Současné Rusko se na celkové těžbě Sovětského svazu mělo podílet 90 procenty. V roce 1991, před rozpadem Sovětského svazu, se těžba snížila na 9,24 milionu barelů. Mnoho analytiků se přitom domnívá, že právě pokles těžby a cen ropy přispěl k rozpadu bývalého komunistického impéria.

Hranici deseti milionů barelů překonala těžba po rozpadu Sovětského svazu poprvé v roce 2009. V roce 2010 pak Rusko díky novým polím překonalo v těžbě Saúdskou Arábii a stalo se největším producentem ropy na světě.