Za pět let už pražská burza nemusí existovat, prorokuje její šéf

Petr Koblic

Petr Koblic Zdroj: E15

Prudký propad objemu obchodů s akciemi na pražské burze cenných papírů přiměl její vedení k úvahám o těsnější spolupráci s dalšími burzami v regionu nebo dokonce o vzniku společného trhu zahrnujícího více zemí. Agentuře Reuters to řekl ředitel pražské burzy Petr Koblic.

„Otázka zní, zda značka pražská burza bude existovat ještě za pět let? Podle mého odhadu nebude,“ uvedl Koblic, který v čele pražské burzy stojí od roku 2004.

Pražskou burzu, které oproti rekordnímu roku 2007 poklesl objem obchodů o celých 75 procent, od roku 2009 majoritně vlastní koncern Stock Exchange Group. Za ním stojí především rakouské banky.

Jeho členy jsou také burzy ve Vídni, Budapešti a Lublani. Podle Koblice je vzhledem k současnému vývoji těsnější integrace pro budoucnost burz v oblasti naprosto zásadní. „Je nutné něco udělat. Podmínky na trhu a regulace jsou důvodem pro spojení,“ prohlásil Koblic.

Obchody se pražské burze podle Koblice nedaří nejen vzhledem kvůli nepříliš optimistickým vyhlídkám ekonomik evropských zemí, ale hlavně kvůli přístupu Evropské unie. Její směrnice pro finanční trhy považuje za svazující, plánovaná daň z finančních transakcí je podle něj „k smíchu“.

Vývoj indexu PX na pražské burze v uplynulých pěti letech:

Vývoj indexu PX na pražské burze v uplynulých pěti letechVývoj indexu PX na pražské burze v uplynulých pěti letech | E15

Objemy obchodů na pražské burze podle Koblice poškodilo zhoršení nálady investorů tváří v tvář slabému výhledu evropských ekonomik. Ublížily mu podle něj však zejména snahy Evropské unie v oblasti regulace jako například harmonizované předpisy pro finanční trhy MiFID. Bruselem navrhovanou daň z finančních transakcí potom šéf pražské burzy v rozhovoru pro Reuters označil dokonce za „směšnou“.

Jednání o budoucí spolupráci či spojení burz jsou však podle Koblice na samém začátku, zatím jde jen o výměnu informací a analýzy. „Vše je ještě velice otevřené,“ dodal.