Zásoby ropy jsou nejnižší od roku 2008, poptávka je nečekaně silná

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Vyšší poptávka po ropě, než se čekalo, snížila zásoby této suroviny na nejnižší úroveň od roku 2008. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Dodala přitom, že zásoby ropy v rozvinutém světě klesly v posledních třech měsících o 1,5 milionu barelů za den, což byl nejhlubší propad od roku 1999.

IEA současně zvýšila odhad růstu globální poptávky po ropě na letošní rok o 50 tisíc barelů na 1,3 milionu barelů za den. Odhad poptávky po ropě od členů ropného kartelu OPEC zvýšila agentura o 100 tisíc barelů na zhruba 29,6 milionu barelů denně.

„Jsme daleko od toho, že bychom se topili v ropě, trhy musí sáhnout hlouběji do svých zásob, aby uspokojily nečekaně silnou poptávku,“ uvedla IEA. Poptávka je silnější, než se čekalo a protože je úroveň zásob nízká, mělo by to dále podpořit i ceny ropy, řekl agentuře Reuters Antoine Halff, který v IEA vede divizi ropného průmyslu a trhů.

IEA, která působí jako energetický poradce členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), je již třetím významným prognostikem, který letos očekává vyšší spotřebu ropy. Svůj odhad poptávky zvýšila také Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a americký úřad pro energetické informace (EIA). Důvodem je hlavně oživení poptávky v Severní Americe a v Evropě po několika letech poklesu.

Mnoho analytiků díky růstu těžby ropy v Severní Americe očekává, že ceny ropy v letošním roce klesnou. V posledních třech letech se držely v průměru kolem 110 USD za barel. IEA se však domnívá, že vysoká poptávka a problémy s dodávkami v některých členských zemí OPEC zabrání poklesu cen. Těžba v Libyi sice v lednu oživila, vývoz je ale kvůli politickému napětí v zemi nejistý. Těžba v Iráku a Saúdské Arábii klesla.