Ceny v únoru vzrostly o 0,1 procenta, zdražil hlavně benzin

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Také v únoru museli lidé sáhnout hlouběji do peněžnek, ceny oproti lednu vzrostly o 0,1 procenta. Český statistický úřad dnes uvedl, že zdražil hlavně benzin. Ve srovnání s letošním lednem inflace zpomalila na 1,7 procenta z 1,9 procenta.

„V české ekonomice podle všeho nastává příznivé inflační období. Vzhledem k tomu, že žádné výraznější cenové tlaky nejsou na obzoru, inflace se zřejmě v dalších měsících udrží těsně pod dvěma procenty. Tím se zvyšuje pravděpodobnost, že reálné mzdy v ekonomice letos na rozdíl od loňska porostou, byť jen nepatrně,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Zajímavé bude podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka sledovat, jak na pokles dynamiky cen zareagují centrální bankéři a zda a hlavně kdy přikročí k dalšímu uvolnění měnové politiky. „Z únorových čísel vyplývá, že čím dříve to bude, tím lépe,“ uvedl. „K devizovým intervencím na současné úrovni kurzu ČNB nejspíš nesáhne, úrokové sazby však zůstanou na nule ještě dlouhou řadu měsíců,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

InflaceInflace | CSU

Růst spotřebitelských cen ve srovnání s lednem ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot, které po třech měsících poklesu na konci loňského roku a mírném růstu v lednu vzrostly v únoru o 2,3 procenta. Dále se zvýšily ceny dovolených s komplexními službami, ceny nářadí, nástrojů a různých potřeb pro dům a zahradu. Dražší bylo i pojištění.

Naopak v únoru oproti lednu zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje. Klesly ceny ovoce, běžného pečiva, mléka, jogurtů, čokolády a čokoládových výrobků, naopak vyšší byly ceny zeleniny. Levněji spotřebitelé nakoupili také víno a pivo nebo oděvy a obuv.

Ceny zboží úhrnem zůstaly na lednové úrovni a ceny služeb vzrostly o 0,3 procenta.

Inflace v mezinárodním srovnáníInflace v mezinárodním srovnání | CSU

Meziroční zpomalení inflace ovlivnil zejména nižší cenový růst potravin a nealkoholických nápojů, především chleba, ryb, vajec a zeleniny. Běžné pečivo zlevnilo. Zpomalil rovněž růst cen jídel ve veřejném stravování.

„Rozhodující vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen měly i přes zpomalení jejich meziročního růstu ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a ceny v oddíle bydlení,“ uvedl ČSÚ. Z potravin vzrostly nejvíce ceny mouky, vepřového masa, ovoce a brambor. Zdražilo i čisté nájemné, vodné, stočné, ceny zemního plynu, elektřiny a tepla a teplé vody.

Na snižování meziročního cenového růstu působil zejména pokles cen telefonických a telefaxových služeb a mobilních telefonů. Levnější byly i oděvy, obuv, ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost a osobní automobily.

Meziroční ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,9 procenta a ceny služeb o 1,7 procenta. „Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 101,9 procenta,“ uvedli statistici. Takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav, není zahrnuto do inflace podle metodiky EU.

Export na začátku roku pokračoval v klesajícím trendu