Česká ekonomika loni klesla, na konci roku ale šlápla na plyn

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: manroland.com

Tuzemská ekonomika podle předběžných údajů Českého statistického úřadu loni klesla meziročně o 1,1 procenta, čímž potvrdila očekávání analytiků. V posledních třech měsících roku se ale nadechla k překvapivému růstu, meziročně stoupla o 0,8 procenta a mezičtvrtletně o 1,6 procenta. Táhl ji zpracovatelský průmysl, naopak opačně působila většina služeb nebo stavebnictví.

Vývoj v posledním čtvrtletí dokonce překonal očekávání trhu. Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank ekonomika mezikvartálně jela nejvyšší rychlostí od roku 2007.

„I kdyby později došlo ke korekci dnešních čísel směrem dolů, je vykázaný růst tak robustní, že celkový obrázek o české ekonomice už nezmění. Recese je definitivně zapomenuta a pozornost se nadále soustředí na růst a jeho udržitelnost,“ dodal Sobíšek.

K meziročnímu i mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěl především vývoj spotřební daně z tabákových výrobků a alkoholu. Klesaly naopak stavebnictví, zemědělství, obchod, doprava i ve služby, uvedl ČSÚ.

Vývoj HDP v mezičtvrtletním vyjádření:Mezičtvrtletní vývoj české ekonomikyMezičtvrtletní vývoj české ekonomiky | Tradingeconomics.com, CSUZdroj: Tradingeconomics.com/ČSÚ

Ekonomiku táhly nahoru také investice do dopravních prostředků a strojního vybavení. „Je však otázkou, na jakou dobu si mohou investice do aut – byť cenově velmi atraktivní – udržet tempo,” doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Nezklamal ani zahraniční obchod. „I když se čistý export podle komentáře statistiků podílel na růstu HDP pouze nepatrně, bylo to z velké části kvůli vyšším dovozům souvisejícím s oživením investic a doplňováním zásob,“ vysvětlil Pavel Sobíšek.

Dobré zprávy z Německa
Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí díky nečekanému oživení vývozu mírně zrychlila růst na 0,4 procenta. Meziročně se pak hrubý domácí produkt největší evropské ekonomiky zvýšil o 1,3 procenta a zrychlil z úrovně 1,1 procenta ve třetím čtvrtletí. V dnešním předběžném odhadu to sdělil spolkový statistický úřad. Výsledek je lepší, než čekali analytici.

Přestože hodnoty působí impozantně, hlavně v meziročním srovnání jde o výsledek částečně způsobený velmi nízkou srovnávací základnou. „Ve čtvrtém čtvrtletí 2012 totiž ekonomika extrémně zpomalovala, a dosáhla velmi špatného výsledku,“ dodal analytik Home Creditu Michal Kozub.

Podle něj mezikvartální výsledek ale jasně ukazuje, že ekonomika je opravdu na nohou a daří se jí. „Pokles hrubého domácího produktu v roce 2013 o 1,1 procenta ve výsledku není tak špatný, jak ještě v polovině roku vypadalo,“ poznamenal Kozub.

Optimistický je i Petr Dufek. Podle něj vyhlídky pro růst českého hospodářství zůstávají pro letošní rok velmi příznivé. „Pozitivní je pokračující růst Německa, soft ukazatele z tuzemska a blízkého okolí a především solidní zakázky, které v průmyslu rostou dvouciferným tempem,“ konstatoval analytik ČSOB.