Česká ekonomika si ve třetím čtvrtletí udržela růst

Komíny hodonínské elektrárny

Komíny hodonínské elektrárny Zdroj: Mlada fronta

Tuzemské ekonomice se dařilo již dvě čtvrtletí za sebou. Hrubý domácí produkt totiž podle zrevidovaných dat nevykázal ve třetím čtvrtletí pokles oproti předchozímu kvartálu, jak původně hlásili statistici, ale naopak růst o 0,2 procenta. V meziročním srovnání však klesl o 1,2 procenta, což je ale opět mírně lepší údaj, než statistici uváděli dříve.

Podle informací Českého statistického úřadu ekonomika ve třetím čtvrtletí loňského roku klesla kvůli snižujícím se investičním aktivitám a slabé zahraniční poptávce.

Aktuální čísla vyplynuly z dalšího zpřesnění údajů o ekonomice, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Pro nynější revizi již měl k dispozici všechny standardně používané datové zdroje.

Statistici zároveň upřesnili i výsledky z předchozích čtvrtletí. Meziroční snížení HDP v prvním čtvrtletí se zlepšilo na 2,3 procenta a ve druhém čtvrtletí se naopak zhoršilo na 1,7 procenta. V mezičtvrtletním srovnání po poklesu v prvním čtvrtletí o 1,3 procenta HDP ve druhém čtvrtletí vzrostl o 0,3 procenta, což je méně než původně uváděných 0,6 procenta.

Zpřesněná data o vývoji HDP
1. čtvrtletí 20132. čtvrtletí 20133. čtvrtletí 2013
Meziroční -2,3 -1,7 -1,2
Mezičtvrtletní -1,3 +0,3 +0,2

Zdroj: ČSÚ

Statistici začali ke každému čtvrtletí vydávat tři odhady HDP místo dvou v loňském roce, aby se přizpůsobili novým požadavkům na zasílání dat Eurostatu. První odhad vývoje ekonomiky za celý loňský rok zveřejní ČSÚ 14. února.

Meziroční vývoj HDP v jednotlivých čtvrtletích od roku 2008:HDPHDP | Tradingeconomics.com, CSUZdroj: Tradingeconomics.com