Co vám (ne)uteklo: Česku se prodraží dluhy, Fait koupil Rockfin, Letňany se zapojí do zbrojení...

Video placeholde
Bubny-Zátory, hlavní změny, zrbanismus, Praha
Modernizace úseku Bubny-Výstaviště
Modernizace úseku Bubny-Výstaviště
Modernizace úseku Bubny-Výstaviště
Modernizace úseku Bubny-Výstaviště
56
Fotogalerie

Skupina Jet Investment byznysmena Igora Faita významně posílila v oblasti energetického strojírenství. V Polsku dokončila jednu z historicky největších akvizic. Česká divize amerického výrobce leteckých motorů GE Aviation totiž bude na severu Prahy sériově vyrábět motory do vůbec prvního dronu EU. Státu se letos jako bumerang vrátí obří dluhy nabrané během pandemie.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Fait dokončil svou největší fondovou akvizici. Koupil polskou strojírenskou firmu Rockfin 

Skupina Jet Investment byznysmena Igora Faita významně posílila v oblasti energetického strojírenství. V Polsku dokončila jednu z historicky největších akvizic, když prostřednictvím svého investičního fondu získala stoprocentní podíl ve společnosti Rockfin. Akvizice přesáhla miliardu korun.

Letňany budou vyrábět motory do nové zbraně EU. Dronům Airbusu nahrává evropské zbrojení

Letňanské vrtule mohou spoluroztočit obrannou suverenitu Evropské unie do vyšších otáček. Česká divize amerického výrobce leteckých motorů GE Aviation totiž bude na severu Prahy sériově vyrábět motory do vůbec prvního dronu EU. Vojensky využitelného stroje, na kterém pracují špičky ryze evropského leteckého průmyslu od roku 2015. Význam rodícího se eurodronu prudce narostl poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Kvůli obavám o bezpečnost totiž země starého kontinentu avizují, že budou zbrojit.

Česku se rekordně prodraží dluhy. Skutečný šok ale přinesou příští léta

Státu se letos jako bumerang vrátí obří dluhy nabrané během pandemie. Částka, kterou Česko zaplatí na úrocích ze svých dluhů, letos prudce vzroste, a podle odhadů překoná rekordní rok 2013. Zatímco ještě loni vyplatil stát investorům do českého vládního dluhu 42,2 miliardy korun, letos má částka přesáhnout 51 miliard. Strmý růst úrokových sazeb navíc hrozí masivním prodražením dluhů v příštích letech.

Svízel v ruské bance: Státní ČD – Telematika má u Sberbank nedobytné stamiliony

Skupina nešťastníků, kteří se nemohou dostat k penězům ve Sberbank, se rozrostla o další horké jméno. Přes 200 milionů korun má v ruské bance, která v Evropě končí a směřuje do insolvence, společnost ČD – Telematika. Akciovka je prostřednictvím Českých drah stoprocentně ve státních rukou, do zhruba poloviny loňského roku v ní držela třetinu skupina PPF.

Obavy o dostatek pšenice mohou dál utlumovat její vývoz i vyvolat nové Arabské jaro

Vysoké ceny pšenice a obavy, že jí na trhu nebude v důsledku ruské agrese na Ukrajině dostatečné množství, už začínají dopadat na některé státy. Egypt stanovil maximální hladinu cen chleba a snaží se předejít nespokojenosti obyvatel. Odborníci míní, že drahé potraviny mohou v zemi vyvolat nové Arabské jaro, a podobné úvahy se týkají i dalších nestabilních států v regionu.

Passerinvest na Brumlovce chystá multistavby Hila a Orion. Tenis se stěhuje do pekáren

Hektar za hektarem ukrajuje developer Passerinvest Group v pražské Michli a už třetí dekádu tam staví převážně kancelářské BB Centrum, nyní oficiálně přejmenované na Brumlovku. Příští rok přibudou další dva přírůstky. Passerinvest odstartuje výstavbu multifunkčních budov Hila a Orion.

Budova Hila na Brumlovce bude kromě kanceláří a obchodů v parteru zahrnovat nájemní byty

 

Výrobci stavebních materiálů zdražují a prodlužují lhůty. Scházejí suroviny i pracovníci

Válka dál komplikuje situaci na stavbách. Výrobci a dodavatelé stavebních materiálů nedokážou stavebníkům zaručit termín, kdy mohou s objednaným materiálem počítat, zda materiál vůbec dorazí a na kolik vyjde. Důvodů je celá řada: od rozkolísaných dodávek vstupních surovin doprovázených nejistou cenou až po dražší energie a dopravu. Na výrobce navíc tlačí vysoká poptávka umocněná začátkem stavební sezony.

Gazdík chce pro učitele o třicet miliard více. Polepšili by si až od přespříštího roku

Nejméně 1,4násobku průměrné mzdy by měl dosahovat průměrný plat učitelů s tím, že údaj by se stanovoval vždy za předminulý kalendářní rok. Počítá s tím návrh novely zákona o pedagogických pracovnících ministerstva školství. Pokud by úpravu schválila vláda a parlament, výdaje státního rozpočtu by se už napřesrok musely zvýšit o 30,5 miliardy korun. Učitelé by dostali přidáno od ledna 2024.

Moc velké obchodní centrum a málo parků. Chystaná přeměna Bubnů čelí připomínkám

Změna územního plánu pro výstavbu nové pražské čtvrtě v Bubnech-Zátorách jde do finále. Veřejnost dostala několik týdnů navíc na vyjádření k přeměně rozsáhlého brownfieldu, své stanovisko již předložili radní Prahy 7, na jejímž území nová čtvrť o 25 tisících obyvatel bude. Výhrady mají i ekologové, kterým vadí rozloha plánovaného nákupního centra i nedostatečná zeleň.

GALERIE: Jak budou vypadat Bubny?