Co vám (ne)uteklo: Nomádi plní dálnice, ESG zbourá budovy, Škoda zvažuje odchod z Číny...

Video placeholde
Komplex budov Transgas na Vinohradské (1966–79) , autoři: Ivo Loos, Jindřich Malátek, Václav Aulický, Jiří Eisenreich, Jan Fišer, Jiří Kozák.
Komplex budov Transgas před demolicí
Komplex budov Transgas před demolicí
Komplex budov Transgas před demolicí
Komplex budov Transgas před demolicí
21
Fotogalerie

Česko kraluje dluhopisové Evropě, v tuzemských metaversech se točí stovky milionů, ČEZ sílí na trhu telekomunikací. Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Česko kraluje dluhopisové Evropě

Česko má nakročeno stát se výnosovou baštou Evropy. Inflační boom v zemi razantně krocený Českou národní bankou totiž vyhnal strmě vzhůru úroky tuzemských státních dluhopisů. Dvouletý vládní bond tak kupříkladu aktuálně vynáší nejvíce za posledních 14 let, tedy od vrcholu globální finanční krize. Úrok z těchto papírů vystoupal už k 3,9 procenta. 

V českých metaversech se točí stovky milionů

Tuzemské projekty zaměřené na virtuální světy označované jako metaversum patří mezi nejvýraznější na světě. A mohou se stát silnou konkurencí chystanému metaversu Marka Zuckerberga, do kterého proudí miliardové investice. Pražská společnost Victoria VR získala na vývoj stejnojmenného metaversa investici v přepočtu 290 milionů korun. Ve dvou investičních kolech se zapojilo několik zahraničních fondů s rizikovým kapitálem zaměřených na hry.

Nomádi z Balkánu zahustí provoz na českých dálnicích

Od února čeká české řidiče o něco složitější jízda po dálnicích. Hlavní tahy i už nyní přeplněná odpočívadla začnou více zaplňovat řidiči aut z východních zemí Evropské unie. Začíná totiž platit pravidlo, které zakazuje dosavadní častou praxi, kdy východní přepravní firmy vysílaly své kamiony na dlouhé týdny i měsíce na Západ, kde řidiči nocovali v kabinách a čekali na lukrativní zakázky. Nová legistaliva pro ně znamená častější pendlování do domovských zemí a zpět.

ČEZ sílí na trhu telekomunikací

Telco Pro Services, telekomunikační divize polostátní skupiny ČEZ, zrychluje svůj růst na poli pevného připojení. Díky prosincové akvizici trojlístku firem kolem společnosti Internext 2000 zvýšila o polovinu jak počet zákazníků, tak souhrnné tržby. Cenu transakce žádná ze stran neuvedla. 

Elektromobily mohou zkomplikovat život majitelům nemovitostí 

Rozvoj elektromobility zrychluje, čímž vzrůstá potřeba řešit mnoho s tím spojených problémů. Patří k nim bezpečnost parkování a nabíjení elektromobilů v podzemních garážích. Například hašení elektromobilu s hořící baterií představuje daleko závažnější problém než u aut se spalovacím motorem, který navíc může trvat i několik dnů. Není také jasné, jak by měly vypadat bezpečné podzemní garáže pro elektromobily, neboť neexistuje platná norma. Ve vzduchu tak visí hrozba milionových nákladů nebo zákazů vjezdu.

Přichází ESG. Některé budovy bude lepší zbourat, než nákladně renovovat

To, co se zatím jeví spíš jako fráze, změní v příštích letech trh nemovitostí. Principy společensky odpovědného a udržitelného investování označované zkratkou ESG už teď zasahují do realitních investic a pronájmů komerčních nemovitostí. Majitele budov postavených v uplynulých 15 letech čeká vlna renovací. Starší kancelářské objekty nebo ty, které developeři spíchli horkou jehlou, nezřídka půjdou k zemi.

Odejde Škoda Auto z Číny? O strategii na klíčovém trhu rozhodne koncern Volkswagen

Manažery německého koncernu Volkswagen a Škody Auto čeká složitý úkol. Určit strategii pro klíčový čínský trh. Už od roku 2010 neprodávala Škoda nikde jinde na světě více aut než v Číně. V prvním pandemií poznamenaném roce 2020 se však odbyt propadl o 39 procent a loni o dalších 59 procent. Z dlouho suverénní pozice největšího trhu Škody se tak Čína loni s 71 tisíci vozy propadla na čtvrté místo za Německo, Rusko a za Česko.

Firmy přísnější než stát. Některé společnosti chtějí přitvrdit pětidenní karanténu

Jak rychle omikron přijde, tak rychle má odejít. Příští týdny ukážou, zda se naplní očekávání vlády o rychlém průchodu koronavirové varianty omikron společností. Aby nebyl narušen chod firem a továren, až počty nově nakažených dosáhnou vrcholu, rozhodla vláda o zkrácení karantény a izolace na pět dní. Část odborníků se obává, že je to příliš krátké, a obezřetné jsou i některé firmy.

Na střední Čechy dopadne písečná krize. Do deseti let skončí těžba

Po uzavírání uhelných dolů a lomů přichází na řadu i útlum těžby štěrkopísků. V této oblasti je dominantní Středočeský kraj, který pokrývá téměř třetinu republikové produkce. V příštích letech se ale v regionu bude zavírat jedna pískovna za druhou. Podle analýzy České geologické služby dvě třetiny ukončí provoz do sedmi let a 88 procent z nich bude uzavřeno do deseti let.

Muskova raketa Falcon 9 vynesla do kosmu český satelit

Je to malý krůček pro svět, ale velký pro Česko. Historicky poprvé letěl z území USA do vesmíru český satelit, poprvé to bylo na palubě rakety Falcon 9 společnosti Space X, a navíc to bude první tuzemská družice schopná přesně snímkovat Zemi. Start ve čtvrtečních 16:25 středoevropského času z floridského mysu Canaveral sledoval český vesmírný byznys i vysoké školy, které se na tvorbě satelitu nazvaného VZLUSAT-2 podílely. Drama kolem několikrát odkládaného startu trvalo až do poslední chvíle.

Do projektu po bývalém Transgasu vstoupila Penta. PSN chystá místo kanceláří hlavně byty

Proluku vedle Českého rozhlasu na pražských Vinohradech zaplní převážně bytový dům. Dosavadní vlastník pozemku, firma PSN, nyní založil pro realizaci projektu společný podnik s developerem Penta Real Estate. Výstavba na jednom z nejatraktivnějších volných pozemků v centru Prahy by podle obou developerů měla začít v roce 2024.

Fotogalerie: Demolice Transgasu

Pod kobercem i v posteli. Češi doma sedí na rekordním balíku hotovosti

Střádání pro strýčka příhodu i nezájem o směšné výnosy na bankovních účtech. Takové jsou hlavní důvody faktu, proč Češi na sklonku loňského roku drželi nejvyšší objem fyzických peněz v novodobé historii Česka. Rekordních bezmála 730 miliard korun znamenalo takřka o sto miliard korun oběživa více než před začátkem pandemie. Vyvrcholil tak pandemický trend, během něhož rostl objem peněz uložených takzvaně „pod matrací“ podstatně rychlejším tempem než v předchozích letech. Čas plných slamníků prý ovšem právě skončil.

Solana is thenew Visa“. Blockchainová síť má ambice stát se Visou v kryptosvětě

Blockchainová síť Solana má výrazně našlápnuto. Brzy by se mohla stát Visou ve světě kryptoměn a časem by mohla získat podíl na trhu z decentralizované sítě Ethereum. Uvedla to mezinárodní banka Bank of America ve své výzkumné zprávě, o které informuje server Coindesk.

Výrobce letadel Evektor zamířil k zemi. Kvůli vývoji nového stroje tone v hluboké ztrátě

Na kunovického výrobce malých letadel Evektor začínají naplno doléhat problémy s vývojem letadla EV-55 Outback. Z nově zveřejněné výroční zprávy za rok 2020 vyplývá, že firma prodělala více než 170 milionů korun, a to při tržbách zhruba čtvrt miliardy.