Co vám (ne)uteklo: Průša chce změnit Palmovku, malí akcionáři O2 jdou proti PPF, Primark sílí...

Video placeholde
Prusa Campus na Palmovce
Prusa Campus na Palmovce
Prusa Campus na Palmovce
Prusa Campus na Palmovce
65
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Babišova realitní expanze. Fond Hartenberg bude se Slováky stavět udržitelné budovy

Investiční skupina Hartenberg ze svěřeneckého fondu končícího premiéra Andreje Babiše rozšiřuje své aktivity v oblasti výstavby realit. Za vyšší stovky milionů získá poloviční podíly v projektech slovenského developera Corwin, který kromě domácího trhu působí i ve Slovinsku. Spolupráce Corwinu s Hartenbergem zahrne vyšší jednotky realitních projektů. Například ve Slovinsku už Corwin staví bytový rezidenční projekt Kvartet s více než dvěma stovkami bytů a připravuje výstavbu údajně největšího a nejudržitelnějšího kancelářského komplexu v zemi.

Průša chce změnit tvář pražské Palmovky

Firma s dvoumiliardovým obratem, Prusa Research, se chce do dvou až tří let stěhovat z Holešovic, kde zaměstnává přes sedm stovek lidí. Kapacity tamního sídla, kde vyvíjí a vyrábí 3D tiskárny, již nestačí. Vlastník firmy Josef Průša proto koupil areál Štrasburk v ulici Švábky na Palmovce. Současně projevil zájem o nedokončenou budovu Nové Palmovky, kterou vlastní pražský magistrát. Náklady na proměnu Nové Palmovky by mohly dosáhnout až jedné miliardy korun. Na místě by podle Průšovy vize mohl vzniknout nejen prostor pro výrobu a kanceláře, ale i otevřené prostory jako veřejná technologická dílna, knihovna, technologický inkubátor, výukový sál, školka nebo galerie. Průša hodlá zachovat i veřejné prohlídky výroby 3D tiskáren.

Škoda Auto si letos prodlouží vánoční prázdniny

Produkce nových vozů v automobilce Škoda Auto se po vánočních svátcích rozjede až 10. ledna, přičemž výrobní linky se zastaví zcela 23. prosince. Důvodem delší odstávky je podle odborů rozhodnutí z koncernu Volkswagen a také nutnost provést plánované investice do třech tuzemských závodů. Škoda Auto má za sebou jeden z vůbec nejtěžších roků dosavadní historie. Může za to především nedostatek čipů, kvůli kterému letos firma nezvládne vyrobit desítky tisíc nových vozů. S problémy se bude navíc bude potýkat i v příštím roce.

České ocelárny příští rok do zámoří vyvezou násobně víc. Zrušení cel jim přinese miliardy

Tuzemské ocelářské podniky chystají velký návrat na americký trh. Díky částečně zrušeným clům by se jejich export do zámoří mohl zvýšit o jednotky miliard korun. Takové jsou alespoň odhady Ocelářské unie. Ostravská huť Liberty již oznámila, že kvůli plánovanému navýšení produkce hodlá přijmout přes sto nových pracovníků. 

Drahé kovy už nikoho nezajímají. Není důvod, inflace prý přejde, vzkazují burziáni

Čtrnáct procent dolů jen během uplynulého měsíce, taková je statistika jednoho z nejvýznamnějších globálních indexů mapujících ceny drahých kovů. Ty jsou před Vánoci nejlevnější takřka od propuknutí pandemie. Totálním propadákem je paladium, které jen od počátku roku připravilo investory takřka o 35 procent. Relativně levné drahé kovy přitom mohou mít v současnosti zdánlivě paradoxní důvod. Totiž budoucí ústup inflace díky razantní cenové brzdě amerických centrálních bankéřů. 

Proti PPF se šikují vytěsňování investoři O2. Chtějí vysoudit vyšší cenu akcií

Vytěsnění menšinových investorů ze společnosti O2 se nejspíš neobejde bez právních tahanic. Aktivistický investor Tomáš Hájek a advokátní kancelář KLB Legal začali shromažďovat drobné vytěsňované akcionáře, se kterými by podali společnou žalobu za účelem zvýšení odkupní ceny za akcii. Jejich případný úspěch by znamenal, že by majoritář, tedy skupina PPF Telco, musel doplatit až miliardy korun.

Czech Fund jde do zahraničí. Investoval 1,5 miliardy korun do retail parků v Polsku

Nemovitostní fond Czech Real Estate Investment Fund (CREIF) získal do svého portfolia pět retail parků v regionálních městech Polska. Portfolio fondu nadále sází na kombinaci potravinářských provozoven doplněných o prodejce zboží každodenní potřeby. 

Primarku se v Česku daří. Rozšiřuje sklady a staví tým pro otevření obchodu v Brně

I když prodejci módy nezažívají kvůli koronavirovým restrikcím dobrý rok, pro řetězce s levnými oděvy a doplňky to neplatí. Irský Primark, který otevřel v červnu na Václavském náměstí svou první prodejnu v Česku, rozšiřuje distribuční centrum v Boru u Tachova. Developer CTP pro něj postavil další, tentokrát plně automatizovanou halu. Zároveň už Primark začal hledat manažery pro novou prodejnu v nákupním centru Olympia Brno, kterou chystá na příští rok.

Fond ZDR Investments kupuje obchodní centrum v chorvatské Pule v hodnotě dvou miliard

Skupina nemovitostních fondů ZDR Investments, kterou založil vlastník developerské společnosti Traxial Zdeněk Prázdný, expanduje do chorvatské Puly. Ve středu koupila retail park Pula City Mall o ploše 37 tisíc metrů čtverečních v hodnotě necelých dvou miliard korun. Prodávajícím je rakouská developerská skupina MID-Bau.

Německá burza sází na digitální aktiva. Zainvestovala do švýcarské firmy

Německá burzovní společnost Deutsche Börse jde s dobou a posiluje svou pozici ve světě kryptoaktiv. Ve čtvrtek oznámila, že dokončila nákup většinového podílu ve švýcarské fintech firmě Crypto Finance AG.

Na české soláry a větrníky vsadili druhý největší světový obchodník s ropou i Amazon

Tuzemským skupinám zaměřeným na výstavbu obnovitelných zdrojů energie se daří získávat stále významnější investory. Skupina Solek tak postaví 150 megawattů solárního výkonu obřímu světovému obchodníkovi s ropou, skupině Trafigura. Z finských větrných parků, které buduje fond ze skupiny byznysmena Tomáše Krska, zase bude odebírat elektřinu americký Amazon.