Co vám (ne)uteklo: Škoda Auto šetří, ČNB zvyšuje sazby, Vítek promění Brno za 22 miliard…

Video placeholde
Nová Zbrojovka, Brno, projekt, vizualizace
Nová Zbrojovka, Brno, projekt, vizualizace
Nová Zbrojovka, Brno, projekt, vizualizace
Nová Zbrojovka, Brno, projekt, vizualizace
7
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

>>> Vyšší sazby a silný zájem o hypotéky vyšroubovaly zisky bank v Česku o třetinu <<<

Po loňském propadu hospodaření způsobeném pandemií koronaviru letos zažívají tuzemské bankovní domy solidní rok. Díky silné poptávce klientů po úvěrech, zejména pak hypotékách, a také nižším nákladům na riziko se jejich souhrnný zisk po zdanění zvýšil meziročně o 30 procent. Pozitivní vývoj potvrdily i v úterý zveřejněné výsledky České spořitelny.

>>> ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procenta. Nejvíce od roku 1997 <<<

Bankovní rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Jde o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. Důvodem růstu sazeb je především rostoucí inflace, která se v září přiblížila pětiprocentní hranici. Dnešního jednání rady se zúčastnilo všech sedm jejích členů.

>>> CPI startuje v Brně výstavbu Nové Zbrojovky pro desítky tisíc lidí <<<

Nejen velké pražské brownfieldy se po více než deseti letech příprav dočkaly realizace. Na startovní čáře stojí největší developerský projekt na Moravě, kterým je revitalizace 22hektarového území bývalé Zbrojovky Brno. Developer CPI Property Group (CPIPG) zahájí v únoru výstavbu první fáze projektu Nová Zbrojovka, takzvané jižní zóny.

>>> Křetínský a Tkáč mají už přes dvacet procent akcií nizozemské pošty <<<

Podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč pokračují ve zvyšování svého podílu v nizozemské poště PostNL. Jejich fond Vesa Equity Investment dál posiluje  pozici největšího akcionáře společnosti, nyní již drží 20,12 procenta akcií, vyplývá z hlášení pro burzovního regulátora.

>>> Kiwi.com zažilo rok hrůzy. Vyhledávači letenek se propadly tržby o 21 miliard <<<

Stejně jako pro celý letecký byznys byl rok 2020 mimořádně špatný i pro český vyhledávač letenek Kiwi.com. Brněnské firmě se meziročně propadly tržby z 32,2 miliardy korun na 11,6 miliardy korun. Společnost dosáhla čisté ztráty převyšující jednu miliardu, předloni přitom prodělala přes 140 milionů.

>>> Polský obr Allegro kupuje e-shopy Mall Group a přepravce Wedo v transakci za 23,5 miliardy <<<

Jedna z největších evropských e-commerce platforem Allegro převezme českého provozovatele e-shopů Mall Group a logistickou firmu Wedo. Polský gigant zaplatí 881 milionů eur. Hodnota transakce činí 925 milionů eur, tedy 23,4 miliardy korun, od ní je ale odečten dluh a další podobné položky. Prodávajícími jsou skupina PPF, Rockaway Capital a EC Investments.

>>> Stát nakoupí 72 tisíc litrů kapaliny AdBlue <<<

Vláda schválila nákup 72 tisíc litrů kapaliny AdBlue pro potřeby složek Integrovaného záchranného systému do skladů Správy státních hmotných rezerv. Nákup bude formou veřejné zakázky, informoval na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Na nákup vláda uvolní sedm milionů korun, jde o zásobu na tříměsíční spotřebu.

>>> Muskovu Teslu beru jako konkurenci, říká šéf Škody Auto Thomas Schäfer <<<

Místo benzinu a nafty poteče do čím dál více škodovek elektřina. Přechod k elektromobilitě hýbe celým autoprůmyslem, motorem české ekonomiky. Její výkonnost bude z nemalé části záležet na tom, zda při transformaci selže nebo uspěje automobilka z Mladé Boleslavi. „Rozhodnutí EU znemožnit prodej vozů se spalovacími motory je správné. Čím rychleji budeme schopni přepnout do elektromobility, tím lépe. Nemůžeme to donekonečna hrát na obě strany. Dostáváme se do bodu, kdy zřejmě budou elektromobily levnější než auta se spalovacími motory. Stane-li se tak, problém je vyřešen,“ říká předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer.

>>> Armáda cvičí kybervojáky. IT firmy posílají své zaměstnance do aktivních záloh <<<

Armáda České republiky začíná spolupracovat s IT firmami, aby si vylepšila nově budované kapacity v kybernetické bezpečnosti a obraně. Tuzemská pobočka americké firmy Cisco je první, která začala své zaměstnance podporovat ve vstupu do aktivních záloh. Dobře placení IT odborníci ze soukromého sektoru díky tomu budou moci pomáhat vojákům například k ochraně kritické infrastruktury státu. Armáda zároveň získala možnost vést v kyberprostoru aktivní útoky.