Deficit běžného účtu USA vzrostl o čtvrtinu, je nejvyšší za sedm let

Dolary, ilustrační foto

Dolary, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Deficit bilance běžného účtu Spojených států se loni prohloubil o 24,3 procenta na 484,1 miliardy dolarů (11,6 bilionu korun). To byl nejvyšší údaj od roku 2008, kdy činil 690,8 miliardy dolarů.

Prohloubení schodku ukazuje na problémy, které mají americké firmy kvůli oslabení předních světových ekonomik a kvůli silné domácí měně. Silný dolar výrazně snížil vývoz.

Bilance běžného účtu je širším měřítkem obchodu, sleduje tok zboží a služeb a také investic ze země a do ní. V poměru k hrubému domácímu produktu deficit stoupl na 2,7 procenta z předloňských 2,2 procenta HDP a byl nejvyšší do roku 2012.

Rostoucí deficit obchodu snížil v loňském roce celkový ekonomický růst o 0,6 procentního bodu. Americká ekonomika loni vzrostla o 2,4 procenta. Analytici očekávají, že obchod zbrzdí celkový ekonomický růst i v letošním roce, protože vývozci budou mít nadále problém s prodejem svého zboží v zahraničí.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se schodek bilance běžného účtu snížil na 125,3 miliardy dolarů ze 129,9 miliardy dolarů ve třetím čtvrtletí, napsaly agentury AP a Reuters.