Čeští letci znovu propojí chorvatský ostrov Lošinj s pevninou

L-410 aerolinek Silver Air na letišti na ostrově Lošinj

L-410 aerolinek Silver Air na letišti na ostrově Lošinj Zdroj: Airport Mali Lošinj

Flotila české společnosti Silver Air
Flotila české společnosti Silver Air
Flotila české společnosti Silver Air
Ostrov Cres
Flotila české společnosti Silver Air
6
Fotogalerie

Česká letecká společnost Silver Air prodloužila spolupráci s chorvatskou ubytovací skupinou Jadranka. Od příštího týdne bude provozovat letecké spojení ostrova Lošinj se Záhřebem a italskými Benátkami a Luganem.

Letní spolupráce Silver Air a Jadranky tak začíná druhou sezonu. „Cesta na ostrov Lošinj ze Záhřebu trvá pouhých 50 minut a pokračování organizovaných letů na ostrov Lošinj je logickým krokem, protože umožňuje snížit jeho relativní izolovanost,“ uvedl pro chorvatská média člen správní rady Jadranky Gorin Filipovič. S pražskou společností Silver Air se E15 nepodařilo spojit.

Na druhou stranu je ale Lošinj svou odlehlostí pro některé turisty atraktivní a právě proto Jadrance vyhovují menší letadla. A těmi právě disponuje společnost Silver Air. Nad Jadranem bude létat stroj L-410 UVP pro 16 cestujících.

Lepší dopravní spojení je jedním ze strategických cílů skupiny Jadranka Group, která kromě hotelnictví pracuje i na propagaci ostrova souostroví Cres-Lošinj a chce jej více zviditelnit na turistické mapě Jaderského moře. V plánu je i vybudování golfového resortu a modernizace letiště. To leží ve středu ostrova a v loňském roce odbavilo necelých sedm tisíc pasažérů, což je zlomek těch, kteří ostrov navštíví.

Letiště totiž disponuje přistávací dráhou dlouhou pouhých 900 metrů, což neumožňuje přílet velkých strojů. V chorvatských leteckých kruzích se sice hovoří o prodloužení ranveje na 1800 metrů, ale projekt zatím nebyl zahájen.