Heathrow už není nejvytíženější letiště Evropy. Nahradila ho Paříž

Letiště Heathrow

Letiště Heathrow Zdroj: Heathrow Airports Limited

Teminál 2 letiště Heathrow
2
Fotogalerie

Londýnské letiště Heathrow přišlo o pozici nejvytíženějšího evropského letiště, protože pandemie nemoci covid-19 zastavila téměř veškeré lety a britská vláda zatím neschválila testování cestujících, které by mohlo zmírnit požadavky na karanténu. Největším letištěm na kontinentu je tak nyní pařížské letiště Charlese de Gaulla. Uvedl to dnes provozovatel Heathrow a současně snížil výhled počtu odbavených cestujících pro letošní i příští rok.

Letos by londýnským letištěm mělo projít 22,6 milionu cestujících, což je o 72 procent méně než loni. V červnu ještě letiště čekalo, že odbaví 29,2 milionu cestujících. V příštím roce se má počet odbavených cestujících zvýšit na 37,1 milionu, což je však výrazný pokles proti předchozí předpovědi, která čekala růst na 62,8 milionu cestujících.

Komerční letectví se letos prudce propadlo kvůli omezením zavedeným vládami po celém světě v reakci na pandemii. Některé země se snaží oživit trh zavedením režimů testování cestujících, které snižují nebo ruší potřebu karantény. Británie však stále požaduje po cestujících z většiny zemí čtrnáctidenní izolaci po příletu. Vláda slíbila zavést režim testování na britských letištích do počátku prosince.

Letiště Heathrow dnes také uvedlo, že za devět měsíců letošního roku prohloubilo ztrátu před zdaněním na 1,52 miliardy liber (46 miliard korun) z loňských 76 milionů liber. Výnosy se propadly o 59 procent na 2,3 miliardy liber. Počet odbavených cestujících klesl o 69 procent na 19 milionů, napsaly agentury AP a Reuters.