Konec suchojů v Evropě. Irské aerolinky CityJet vyřadily ruské stroje

Suchoj Superjet 100 aerolinek CityJet

Suchoj Superjet 100 aerolinek CityJet Zdroj: profimedia.cz

Suchoj Superjet 100
Suchoj Superjet 100
Výroba Suchoje Superjet
Suchoj Superjet společnosti Aeroflot
5
Fotogalerie

Irská letecká společnost CityJet přestala létat s letouny Suchoj Superjet 100. Dosud byla byla prvním a jediným evropským uživatelem těchto ruských dopravních strojů. Informoval o tom ruský deník Vedomosti. Letadla budou zřejmě prodána ruským aerolinkám Azimut.

Informace o letecké flotile na stránkách aerolinek CityJet již neobsahují zmínku, že firma používá sedm ruských letadel Superjet 100, které pořídila na leasing v letech 2016 a 2017. Podle informací Vedomostí by některé z vyřazených letounů mohly být prodány ruským aerolinkám Azimut, které sídlí v Rostově na Donu.

Ředitel dopravní divize ruského producenta letadel Suchoj Alexandr Rubcov již v prosinci uvedl, že CityJet možná letouny Superjet 100 přestane používat. Nynější ukončení provozu ruských letadel společností CityJet Rubcov nepřímo potvrdil. „Nevylučujeme, že pokud nenalezneme jinou variantu, můžeme (s firmou CityJet) ukončit naši spolupráci,“ řekl Rubcov. “Vycházíme z toho, že máme jiného evropského klienta (slovinskou společnost Adria Airways), jemuž se během dvou let chystáme dodat 15 letadel.“

Smlouvu s leteckým přepravcem CityJet podepsal Suchoj v roce 2015. Předpokládala dodávku 15 letadel Superjet 100 s opcí na pořízení dalších 16. Nakonec ale CityJet převzal pouze sedm strojů, které v poslední době pronajímal aerolinkám Brussels Airlines.