Na českém nebi poprvé za 30 let ubývá letadel, ŘLP přichází o zákazníky kvůli problémům u sousedů

Airbus A380 aerolinek Emirates - na přeletech podobných strojů vydělává Řízení letového provozu nejvíce

Airbus A380 aerolinek Emirates - na přeletech podobných strojů vydělává Řízení letového provozu nejvíce Zdroj: Pixabay

Letectví
Airbus A319
Airbus A319
4
Fotogalerie

Doba rekordů končí. Řízení letového provozu v letní sezoně od května do října zaznamenalo necelých 523 tisíc vzletů, přistání a přeletů letadel, meziročně o dvě procenta méně. Státní podnik sice očekává, že počet letových pohybů i letos přesáhne devět set tisíc, ale loňský rekord téměř 913 tisíc zřejmě nepřekoná. Statistické údaje za letní sezonu poskytlo deníku E15 ŘLP.

Klíčová letní sezona patrně rozhodla, že provoz nad Českem poprvé po třiceti letech klesne. „Důvodem jsou i kapacitní problémy Maďarska a Rakouska, kvůli kterým došlo k přesměrování významné části provozu mimo český vzdušný prostor, a to zejména severně přes Polsko nebo jižně přes Srbsko a Chorvatsko,“ vysvětluje šéf ŘLP Jan Klas.

Podnik tak přichází o významné zákazníky, dopravce s nejvyšší vzletovou hmotností, kteří český vzdušný prostor oblétávají. Právě oni přitom tvoří nejvýznamnější příjmovou položku ŘLP.

Také v důsledku nižšího provozu se 230 dispečerům ŘLP podařilo zkrátit téměř na polovinu zpoždění, která vznikají za letu nejčastěji kvůli nedostatečné kapacitě nebo nedostatku lidí. Na celoevropském zpoždění se tak Češi podíleli jedním procentem.

V létě proletělo českým vzdušným prostorem osmdesát milionů cestujících při průměrné kapacitě 150 míst na letadlo. Provoz vrcholil v červenci, kdy ŘLP odbavilo 95 tisíc pohybů, tedy více než tři tisíce denně.

Překonání loňského rekordu letos nečekáme, prognózy na příští rok jsou mírně optimistické. Předpokládáme velmi mírný nárůst provozu až o dvě procenta,“ uvádí Richard Klíma, mluvčí podniku, jehož největším zákazníkem zůstává i letos německá Lufthansa.

Globální leteckou dopravu čeká v příštích desetiletích boom. Mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO už dříve odhadla, že se počet přepravených cestujících do roku 2036 zdvojnásobí na téměř osm miliard ročně.