Na dovolenou služebním tryskáčem. Firmy v USA zaplatí za výlety manažerů miliony dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Většina velkých amerických korporací kvůli svému byznysu vlastní nebo si pronajímá tryskové letouny. Řada manažerů ovšem tyto letouny využívá i k soukromým účelům. Ačkoliv je podobná praxe v USA terčem ostré kritiky, firmy za soukromé lety zaplatí ročně nemalé částky, uvádějí Financial Times.

Financial Times analyzovaly pět set největších amerických společností z indexu S&P 500 za roky 2013 a 2014. Jak vyplývá ze zveřejněné zprávy, řada manažerů považuje firemní letadlo za svůj vlastní majetek. Náklady na soukromé cesty se každý rok vyšplhaly ke 40 milionů dolarů (téměř miliarda korun v přepočtu).

Jak připomíná web Dawn.com, ve srovnání s platy a premiémi to není zrovna velká suma. Některé akcionáře však může přimět k prodání cenných papírů. „Je otázkou, proč lidé, kteří jsou více než dobře placeni, mají mít takovou výhodu,“ poznamenala Carol Bowieová z Institutional Shareholder Services. „Nelze zastírat skutečnost, že tito lidé si mohou dovolit platit za dopravu sami,“ dodává.

Až 238 tisíc dolarů za jednu cestu

Rekordmanem je mediální magnát Barry Diller, jehož soukromé lety v roce 2014 přišly firemní kasu na 1,7 milionu dolarů, tedy zhruba 4500 dolarů na den. Na firemní účet létá Diller už více než deset let, každoročně za více než milion dolarů. Rekord za jednu cestu drží James Gorman, manažer Morgan Stanley, jehož soukromý let do Austrálie vyšel firmu na 238 tisíc dolarů.

Tabulku bossů, kteří létají za firemní peníze, vedou ti, kteří firmu zakládali nebo v ní mají většinový podíl. Mezi takové například patří šéf Facebooku Mark Zuckerberg, který v obou dvou sledovaných letech absolvoval soukromé lety v hodnotě 1,2 milionu dolarů. Za téměř milion dolarů létal ve sledovaných letech také mediální magnát Rupert Murdoch.

Jak dodávají Financial Times, řada ze zmíněných korporací se hájí tím, že manažeři mají nárok na soukromé lety především z bezpečnostních důvodů.

Manažeři a soukromé lety
Manažer (firma) Náklady na jejich soukromé lety v roce 2014 (v dolarech)
Barry Diller (Expedia / IAC) 1 654 100
Steve Wynn (Wynn Resorts) 1 049 800
John Tyson (Tyson Foods) 859 100
Leslie Moonves (CBS) 701 700
Eric Schmidt (Google) 672 400
Robert Sands (Constellation) 625 400
Mark Zuckerberg (Facebook) 610 500
AG Lafley (P&G) 606 000
James Flores (Freeport) 528 900
Rick Gonzalez (Abbvie) 525 900

Od hospodářské krize je přitom využívání tryskových letounů předmětem kritiky. Američtí politici se v minulosti tvrdě pustili do manažerů automobilek General Motors a Chrysler, kteří přiletěli v tryskáčích do Washingtonu, aby požádali vládu o mnohamiliardovou finanční injekci. Stejné palbě čelili i manažeři AIG, kteří se na jednání o vládní pomoci ve výši 180 miliard dolarů rovněž dostavili letadly.

Soukromá letadla se v Česku přestala prodávat