Řidiči kamionů jezdí čím dal kratší trasy. Dopravci to připisují konkurenci z východu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Kamiony českých dopravců jezdí po stále kratších trasách, zejména v tuzemsku a do Německa. Klesá i mezinárodní přeprava. Vyplývá to z údajů poskytovatele služeb pro dopravce DKV Euro Service. Ten svá data získává z údajů o tankování paliva. Loni se meziročně zvýšilo o deset procent, v zahraničí naopak stagnuje nebo klesá. Jde o dlouhodobý trend, dopravci kvůli tomu také snižují počet svých vozidel.

Trend posilování vnitrostátní nákladní dopravy na úkor mezinárodní potvrzují také statistiky státu za loňské první pololetí. Dopravci v tomto období v rámci Česka přepravili 192 tisíc tun materiálu, meziročně o 12 tisíc tun více. Naopak mezinárodní přeprava klesla o 1500 tun na 18 700 tun zboží.

Důvodů pro omezování mezinárodní přepravy je několik. K těm hlavním patří dlouhodobý nedostatek řidičů, dále velká konkurence často levnějších dopravců z východu nebo komplikace kvůli hlídání minimální mzdy v západoevropských státech.

Tuzemské dopravce tak v současné době drží především domácí zakázky, případně zakázky do Německa, které je dlouhodobě nejdůležitější zahraniční zemí pro české dopravce. Zakázky do Německa navíc v posledních letech vynahrazují dopravcům klesající přepravu do Francie nebo Španělska.

Podle ředitele české a slovenské pobočky DKV Euro Service Lukáše Ondráčka je možné očekávat, že tuzemská nákladní doprava bude v podobném režimu fungovat i nadále. Rizikem je však případná hospodářská krize, která by mohla řadu dopravců výrazně poškodit, některé až zlikvidovat.

„Vzhledem k současným velice nízkým maržím u dálkových přeprav, které stlačila především konkurence z východu, bude zapotřebí intervence státu například v podobě snížení spotřební daně nebo zavedení vratek spotřební daně pro dopravce,“ podotkl.

Nedostatek řidičů a úbytek mezinárodních zakázek dopravci kompenzují redukcí svých flotil. „V meziročním srovnání oproti loňskému lednu došlo podle informací od našich zákazníků k redukci vozových parků zhruba o deset procent,“ dodal Ondráček.

DKV Euro Service působí ve 42 zemích a obsluhuje 120 tisíc zákazníků. Společnost provozuje systém platebních karet pro kamionové dopravce a nabízí služby spojené s výběrem mýtného, jako jsou palubní jednotky pro platbu elektronického mýtného.