Plánovaná dostavba dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem získala posudek EIA

Ilustrační

Ilustrační Zdroj: Profimedia

Dan Ťok
Dan Ťok
Jan Kroupa, ŘSD
Jan Kroupa, ŘSD
Stavba dálnice D4 u Příbrami
8
Fotogalerie

Rekonstrukce jedné z páteřních komunikací Středočeského a Jihočeského kraje se přiblížila realizaci. Ministerstvo životního prostředí totiž vydalo kladný posudek o vlivu na životní prostředí EIA dostavbě dálnice D4, kterou plánuje Ředitelství silnic a dálnic.

Nový úsek dálnice má vzniknout rozšířením a přestavbou stávající silnice I/4, v úvahu ale připadá i nové vedení trasy. Nová komunikace má spojit Milín ve Středočeském kraji a Mirotice v Jihočeském kraji. Celková délka stavby je téměř 32 kilometrů.

Na trase bude celkem pět mimoúrovňových křižovatek a 21 dálničních mostů. Součástí plánu je výstavba i další potřebné infrastruktury a vybavení komunikace, úpravy a přeložky dalších komunikací, vegetační úpravy a rekultivace opuštěných úseků silnic. Součástí stavby jsou i tři odpočívky, z nichž budou dvě nové zahrnovat i čerpací stanice.

Na výstavbu úseku už ministerstvo dopravy vyhlásilo soutěž, předpokládaná hodnota zakázky je 24,9 miliardy korun. Půjde o první projekt stavby dopravní infrastruktury financovaný na principu spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem, který bude v Česku realizován, uvedlo ministerstvo dopravy v květnu.

"V horizontu tří až šesti let se výrazně omezí evropské prostředky na výstavbu dálnic. Musíme se proto připravovat na jiné modely financování, jako je právě PPP projekt. Do budoucna bychom tímto způsobem rádi stavěli tam, kde máme ucelený úsek dálnice v délce aspoň třicet kilometrů a získáme platné územní rozhodnutí. V úvahu přichází například D35 nebo D6," řekl tehdy ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Stávající silnice první třídy I/4 je dvoupruhová směrově nerozdělená komunikace, která svou šířkou neodpovídá potřebám obcí a významu komunikace s ohledem na současné a výhledové dopravní zatížení, uvádí se v posudku.

Výstavba se dotkne obcí Háje, Milín, Višňová, Vrančice, Těchařovice, Zbenice, Bukovany, Chraštice, Kozárovice, Zalužany, Lety, Horosedly, Nerestce, Čimelice, Rakovice, Boudy a Mirotice.

Úsek současné silnice první třídy, který nebude součástí nového úseku dálnice D4, bude převeden na komunikaci nižší třídy.