Praha hledá nové provozovatele desítek autobusových linek

ilustrační

ilustrační Zdroj: Archiv DPP

Praha vypíše veřejnou zakázku na provoz části autobusových linek spadajících pod pražskou integrovanou dopravu (PID). Důvodem je blížící se konec nynějších smluv. Záměr dnes schválili pražští zastupitelé. Zakázka bude vypsána nejpozději do 30. června letošního roku. Její předpokládaná hodnota má být asi dvě miliardy korun za čtyři roky, nebo zhruba pět miliard za deset let. Do PID patří linky na území Prahy a Středočeského kraje. Největším dopravcem v Praze je městem vlastněný dopravní podnik.

Nové smlouvy se budou týkat zhruba 11 procent všech spojů PID. Jedná se zejména o linky midibusové, mikrobusové nebo o speciální linky jako jsou školní nebo některé linky ve Středočeském kraji. Smlouvy se soukromými dopravci končí letos v listopadu a nové mají platit od 1. prosince 2019.

Linky budou zájemcům nabídnuty v takzvaných svazcích, tedy vždy několik dohromady. Každý z nich bude moci předložit nabídku minimálně na jeden svazek.

PID zahrnuje veřejnou dopravu na území hlavního města a Středočeského kraje. V rámci PID platí jednotný systém jízdného a jsou koordinovány jízdní řády.