První velké evropské aerolinky ukázaly loňská čísla. Air France-KLM klesl zisk skoro o pětinu

Údržba kormidla letadla Air France

Údržba kormidla letadla Air France Zdroj: Air France-KLM

Výroční letoun KLM
Výroční letoun KLM
Letadlo společnosti Air France-KML
Francouzsko-nizozemský konglomerát Air France-KLM
5
Fotogalerie

Letecké společnosti Air France-KLM loni kvůli dražšímu palivu klesl provozní zisk o 18,8 procenta na 1,14 miliardy eur, tedy zhruba 28,5 miliardy korun. Výnosy ale o 3,7 procenta vzrostly a dosáhly 27,19 miliardy eur, což činí 678,9 miliardy korun. Francouzsko-nizozemský letecký přepravce ale varoval, že problémy kolem epidemie onemocnění kvůli novému typu koronaviru v Číně mohou firmu do dubna přijít na 150 milionů až 200 milionů eur. Tedy až pět miliard korun.

Firma je prvním leteckým přepravcem z Evropy, který oznámil celoroční výsledky hospodaření a výhled na letošní rok. Je tedy pravděpodobné, že na hospodaření Air France-KLM se bude nyní pohlížet jako na barometr vývoje a dopadů koronaviru na další letecké společnosti.

Nový typ koronaviru se šíří z čínského města Wu-chan a od konce loňského roku mu podlehlo více než 2000 lidí, drtivá většina v Číně. Peking ale omezil pohyb lidí a řada leteckých společností do Číny nelétá vůbec, anebo jen do vybraných míst mimo ohnisko nákazy. Společnost Air France-KLM lety do pevninské Číny zrušila do konce března a své prognózy opírá o to, že po tomto datu se začne situace vracet k normálu.

„To je hypotéza, s kterou teď pracujeme. Nevíme ale, jak moc věrohodné to je,“ řekl dnes novinářům finanční ředitel Air France-KLM Frédéric Gagey. „Jestliže to potrvá déle, pak ty dopady budou samozřejmě vážnější,“ dodal.

Provozní zisk za loňský rok je zhruba v souladu s odhady analytiků, u tržeb se čekal trochu lepší výsledek. Akcie firmy na burze v Paříži krátce po zahájení obchodování odepisovaly asi tři procenta na 9,45 eura.