Prodej elektronických dálničních známek se rozběhl. E-shop zpočátku provázely chyby

Nový úsek dálnice D6

Nový úsek dálnice D6 Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Nový úsek dálnice D6
2
Fotogalerie

Systém k elektronickým dálničním známkám začal v úterý po 16:00 znovu fungovat. Řidiči tak mohou nakupovat dálniční viněty pro příští rok. Uvedl to mluvčí společnosti Cendis, která má systém na starosti, Martin Opatrný. Systém byl od rána kvůli chybě mimo provoz. Identifikované problémy se podle firmy podařilo opravit. Nové elektronické dálniční známky nahradí dosavadní papírové kupony, platit začnou od ledna. Dosud řidiči i přes potíže nakoupili přes 800 nových dálničních známek.

„Web edalnice.cz i e-shop už fungují bez problémů. Problémy, které jsme ráno identifikovali, jsme vyřešili,“ řekl odpoledne Opatrný. Systém by tak nyní měl fungovat bez omezení, další chyby Cendis neregistruje. Mluvčí ovšem připustil, že se systém může v příštích dnech stát terčem útoků hackerů, což případně může narušit plné fungování stránek.

Šéf Cendisu Jan Paroubek přiznal, že chyba byla na straně firmy. „Jedna komponenta generuje obrovské množství operací mezi frontendem a backendem, což se nám při testech neprojevilo“, uvedl po poledni.

Vývojáři podle Opatrného podrobili systém během uplynulé noci zátěžovým i bezpečnostním testům, ten by tak měl být na případný větší zájem připravený. Největší nápor zájemců společnost předpokládá v lednu, kdy budou končit letošní známky.

Přípravy nového systému dálničních známek provázely problémy už v počátcích, tehdy stály místo i ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Stát po vlně kritiky zrušil původní soutěže na provozovatele IT systému, který vysoutěžil za 401 milionů korun. Spolu s tím zastavil další návazné tendry. Ministerstvo dopravy poté zakázku i se supervizí zadalo státnímu podniku Cendis. Podle Havlíčka tím i celkovým zjednodušením systému stát proti původním předpokladům ušetřil okolo 500 milionů korun. Celkově systém vyšel na 309 milionů korun.

Typy i ceny známek zůstávají pro příští rok stejné, roční známka stojí 1500 korun, měsíční 440 korun a desetidenní 310 korun. Zůstává i zvýhodnění pro ekologická auta. Novinkou je možnost libovolně nastavit datum začátku jejich platnosti, a to až s předstihem 90 dnů. Roční známky navíc budou nově fungovat po dobu 365 dní bez ohledu na kalendářní rok. Zdražování ministerstvo nechystá ani na další rok. „Je to jednoznačné rozhodnutí,“ řekl dnes Havlíček v České televizi. Podle Havlíčka je možné, že díky automatizovanému systému si lidé budou dávat větší pozor a možná se za známky utratí více peněz. „Takže rozhodně není cílem zvyšovat ceny za známky,“ řekl Havlíček.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995. Současných 1500 korun za rok platí motoristé od roku 2012. Loni stát vybral 5,35 miliardy korun. Elektronické viněty fungují i v některých okolních zemích, například na Slovensku.