Železniční dopravce AWT získal majoritní podíl ve slovinské firmě Primol-Rail

Lokomotiva společnosti AWT

Lokomotiva společnosti AWT Zdroj: AWT

Česká společnost Advanced World Transport (AWT) koupila 80 procent akcií slovinského dopravce Primol-Rail. AWT to uvedla v tiskové zprávě, cenu transakce nesdělila. Skupina PKP Cargo, do níž AWT patří, tím rozšířila aktivity na trase od Baltského moře na Jadran.

„Dnes podepsaná smlouva vytváří pro skupinu PKP CARGO možnost vstoupit na nové trhy s atraktivní nabídkou služeb a zvýšení objemu přeprav,“ řekl předseda představenstva AWT Maciej Walczyk.

AWT dosud provozovala zhruba deset vlaků týdně k hranicím se Slovinskem, kde náklad přejímal místní dopravce. Díky nové akvizici dopravce a skupina PKP Cargo může pokračovat ke slovinskému přístavu Koper u Jadranu a zároveň navýšit počet přeprav na této trase.

Společnost AWT se zaměřuje na železniční a kombinovanou dopravu, provozování vleček, železniční stavby či opravy a pronájem železničních vozů. V Česku vlastní terminál kombinované dopravy v Paskově, provozuje více než 60 železničních vleček, vlastní přes 400 kilometrů tratí a zaměstnává kolem 2000 pracovníků.

AWT je součástí polské skupiny PKP Cargo. Ta je největším operátorem nákladní železniční dopravy v Polsku a třetím největším v Evropské unii.