V Německu se srazily dva letouny Eurofighter, jeden pilot nehodu nepřežil

Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon Zdroj: wikimedia.org

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon
Eurofighter
5
Fotogalerie

Na severu Německa se po srážce zřítily dva armádní bojové letouny typu Eurofighter. S odvoláním na bundeswehr o tom informovala agentura DPA. Jeden z pilotů se katapultoval a záchranáři jej našli zavěšeného na stromě. Druhý podle stanice n-tv zahynul.  Příčina nehody zatím není známa.

Víceúčelové letouny bundeswehru se srazily při cvičení poblíž jezera Fleesensee asi 60 kilometrů východně od Schwerinu, metropole německé spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko. Jeden ze strojů dopadl podle mluvčího zemského ministerstva vnitra do lesa nedaleko vesnice Jabel, druhý na okraj lesa u vsi Nossentiner Hütte. Obě vesnice jsou od sebe vzdáleny asi deset kilometrů.

Podle původních informací se oba piloti stihli katapultovat. Armáda uvedla, že se podařilo najít zatím jen jednoho pilota, který visel na stromě. Televizní stanice n-tv informovala, že druhý pilot nehodu nepřežil. Policie to potvrdit odmítla, uvedla ale, že u vraku druhého z letounů se našly pozůstatky lidského těla. Zda byl v okamžiku neštěstí někdo na místě dopadu letadel, není jasné.

Cvičení nad jezerem Fleesensee se účastnily celkem tři letouny typu Eurofighter. Právě pilot třetího stroje, který byl svědkem srážky druhých dvou, nehodu nahlásil. Od něj podle agentury Reuters pochází informace o tom, že se oba piloti havarovaných strojů katapultovali.

Podle rádia Ostseewelle na místech dopadu letadel začal les hořet. Na videu, které rádio zveřejnilo, jsou vidět dva sloupce dýmu.

Starostka obce Nossentiner Hütte Birgit Kurthová uvedla, že žádný dům v její obci při nehodě poškozen nebyl, trosky letounů ale dopadly na místní hřiště a hřbitov.

Oba stroje podle agentury DPA patřily jednotce armádního letectva, která sídlí v Rostocku, asi 60 kilometrů severně od místa nehody. Na místo neštěstí se vydala německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.