Výstavbu ruských silnic bude financovat Abú Dhabi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz, kolaz E15

Abú Dhabi chce v příštích letech vynaložit pět miliard dolarů do výstavby ruských silnic, mostů a přístavů. Emirát a Ruský fond přímých investic (RFPI) za tímto účelem vytvoří společný investiční nástroj, uvedla tisková služba Kremlu.

Prezident Vladimir Putin v červnu oznámil ambiciózní plán modernizace zastaralých silnic a tratí, což je podle mnoha odborníků základní podmínkou rozvoje ruské ekonomiky a zvýšení její konkurenceschopnosti. Země by uvítala, kdyby se do finančně náročných projektů zapojili investoři z celého světa. „Věříme, že můžeme zaručit atraktivní návraty investic do ruské infrastruktury,“ láká je šéf RFPI Kiril Dmitrijev.

Co se týče ropných zemí, k půlmiliardové částce se už dříve zavázal Kuvajt. Nejslibnějším ruským partnerem se ale prozatím zdá být Abú Dhabi. „Jejich pětimiliardový příspěvek je největší investicí z Blízkého východu, která kdy do Ruska šla, stejně jako jedna z největších do infrastrukturních fondů globálně,“ poznamenal Dmitrijev. Už před pár měsíci se přitom RFPI dohodl s fondem Mubadala z Abú Dhabi na vytvoření investičního nástroje ve výši dvou miliard dolarů.

Kreml připomněl, že v nedávné době nabyla platnosti legislativa, která má emirátu dodat záruku. Jde například o smlouvu o vzájemné ochraně investic a dohodu, jež má zamezit dvojímu zdanění výnosů z investic.

O konkrétních projektech se ještě nerozhodlo. RFPI má aktuálně zájem zúčastnit se například výstavby obchvatu Moskvy. Už v srpnu prohlásil, že jeho investoři chtějí na projekt vyhradit 60 miliard rublů.

Někteří experti ale zůstávají k přílivu arabských investorů skeptičtí. Vladislav Senkovič z ruské obchodní komory připomíná, že některé dříve plánované projekty se dosud neuskutečnily. „Žádné peníze ještě nebyly převedeny, je tedy ještě příliš brzy na růžové komentáře,“ citoval list The Moscow Times jeho reakci na aktuálně ohlášenou investici.