Eurozóna se v únoru vrátila do deflace, ceny tlačí dolů levnější energie

Eurozóna je po pěti letech v deflaci.

Eurozóna je po pěti letech v deflaci. Zdroj: ctk

V únoru se Eurozóna poprvé od loňského září dostala zpátky do deflace. Spotřebitelské ceny se meziročně snížily o 0,2 procenta po lednovém nárůstu o 0,3 procenta. Potvrdily to konečné údaje, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se ceny snížily rovněž o 0,2 procenta. Dolů je tlačí především levnější energie.

Pokles spotřebitelských cen je nepříznivou zprávou pro Evropskou centrální banku (ECB), které se stále nedaří dostat inflaci na cílovou úroveň těsně pod dvěma procenty. Bez zahrnutí energie a potravin se nicméně spotřebitelské ceny v eurozóně v únoru zvýšily o 0,8 procenta. Eurostat tak opravil předchozí odhad, podle kterého růst činil pouze 0,7 procenta. Tato revize podle agentury AP přispěla k dnešnímu růstu kurzu eura vůči dolaru.

Vývoj inflace v eurozóně:

Banka minulý týden předpověděla, že ekonomika eurozóny v letošním roce stoupne o 1,4 procenta. Ještě v prosinci přitom letošní hospodářský růst odhadovala na 1,7 procenta.

ECB snížila rovněž odhad letošní inflace v eurozóně, a to na 0,1 procenta z původně očekávaných 1,0 procenta. V příštím roce banka očekává zrychlení růstu spotřebitelských cen na 1,3 procenta namísto původně očekávaných 1,6 procenta.