Fed vrací na akciové trhy optimismus, na stejné vlně se veze bitcoin

Ranní přehled podle agentury Bloomberg

Ranní přehled podle agentury Bloomberg Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Wall Street opět v zeleném

Index Dow Jones by měl po otevření americké burzy vzrůst o dvě procenta, zatímco širší index S&P 500 o zhruba půl procenta pomaleji. Signalizují to akciové futures. Trhy dál úlevně reagují na oznámení americké centrální banky ze včerejšího večera. Fed potvrdil, že bude kupovat podnikové dluhopisy.

Bitcoin v rytmu akcií

Souběžně s americkými akciemi ožil kurz nejrozšířenější kryptoměny. Zatímco včera ráno se propadl až na 8900 dolarů, po oznámení Fedu se cena bitcoinu vyšplhala na 9500 dolarů.

Jednání o dalším vztahu EU a Británie pokročila

Představitelé Spojeného království a Evropské unie mají za sebou jednání o budoucí podobě pobrexitových vztahů. Britský premiér Boris Johnson se nechal slyšet, že dohoda je na dobré cestě. Dodal, že nevidí důvod, aby jí nebylo v červenci dosaženo.

Trumpův bilionový plán

Administrativa Donalda Trumpa pokračuje podle agentury Bloomberg přípravou investičního plánu v hodnotě téměř bilionu dolarů.

Většina prostředků má jít na budování či obnovu silnic a mostů. Plán však počítá také s investicemi do 5G sítí a vysokorychlostního internetového připojení ve venkovských oblastech.

Švédsko odolává krizi lépe

Od propuknutí pandemie koronaviru slouží Švédsko jako příklad hodný pozornosti. Důvodem byl jeho mnohem méně restriktivní postup vůči nákaze než v ostatních zemích. Ten se z čistě ekonomického pohledu nejspíše vyplatil. Pokles švédského HDP dosáhne podle aktuálních odhadů nejvýše osmi procent, zatímco v Británii či Itálii bude o více než dvacet procentních bodů hlubší.