Americká důchodkyně zažalovala 12 nadnárodních bank

Hypotéční krize v USA

Hypotéční krize v USA Zdroj: profimedia.cz

Americká důchodkyně Annie Bell Adams se spolu s dalšími stěžovateli odhodlala k neobvyklému kroku a v případě úspěchu by se mohla zapsat do historie. Žena, která přišla o svůj dům, protože jej nedokázala splácet, zažalovala 12 bank včetně Barclays, Bank of America či UBS.

Bývalá majitelka vyvlastněného domu si stěžuje, že banka jí vypočítala příliš vysokou úrokovou sazbu. Finanční instituce podle ní drasticky zdražovaly hypotéky skrze manipulaci s mezibankovní sazbou Libor, píše deník Financial Times.

Američtí a evropští obchodníci Barclays, Bank of America a UBS uměle vyháněli sazbu Libor do výše právě ve dnech, kdy se stanovovaly úroky hypotéčních úvěrů na další období, tvrdí žaloba. Klienti bank podle ní v letech 2000 až 2009 přišli o tisíce dolarů. Podobné žaloby by mohlo podat až 100 tisíc poškozených zákazníků, uvedl právník John Sharbrough.

Podezření z manipulace se sazbou Libor čelí více než tucet velkých nadnárodních bank na celém světě. Úroková sazba se vypočítává každý den v Londýně na základě informací o nákladech půjčování, které zpracovatelské agentuře dobrovolně předávají vybrané banky. Úmyslné ovlivňování sazby dosud připustila jen britská Barclays. Následoval odchod vedení banky, Baclays navíc musela zaplatit pokutu půl miliardy dolarů.

V souvislosti s aférou se v New Yorku připravuje další hromadná žaloba, přiznaly dotčené banky. Ty se nyní rozhodují, zda se se stěžovateli vyrovnají mimosoudně. Žaloba se ale netýká majitelů vyvlastněných nemovitostí.