Arca Capital stáhla žádost o povolení převzít rakouskou Wiener Privatbank. Připravuje nové podání

Wiener Privatbank

Wiener Privatbank Zdroj: wienerprivatbank.com

Finanční skupina Arca Capital stáhla svoji žádost o převzetí rakouské soukromé banky Wiener Privatbank. Informaci portálu Euro.cz potvrdil ČTK jeden ze spolumajitelů Arca Capital Rastislav Velič. Záměr ovládnout rakouskou banku Arca oznámila loni v září poté, co se na transakci dohodla s jejími majiteli.

„Žádost o převzetí WPB skupina Arca Capital stáhla, protože se udály podstatné změny v majetkové a akcionářské struktuře skupiny. Hlavní důvod změn bylo vyčlenění 'opportunity' časti holdingu, které reprezentoval Pavol Krúpa. Regulátor tedy aktuálně nemá o čem rozhodovat. Po formálních změnách a přeskupení holdingu skupina připraví nové podání,“ uvedl.

Jak již dříve informoval deník E15, stažení žádosti už v říjnu avizoval rakouský úřad pro dohled nad finančními trhy FMA.


Podle zdrojů Euro.cz rakouský regulátor se souhlasem váhal kvůli některým ne zcela standardním operacím a aktivitám, které měl v Arce na starosti právě Krúpa. Šlo například o jeho kroky kolem OKD a boj za „spravedlnost“ proti finančníkovi Zdeňku Bakalovi. Ještě více otázek pak údajně vzbudila u regulátora žaloba, kterou chtěla Arca zneplatnit smlouvu o prodeji Agrobanky GE Money Bank, napsalo Euro.cz.

Skupina Arca směřuje svou činnost na správu aktiv, energetiku a hledání obchodních příležitostí. Skupina působí hlavně ve střední a východní Evropě, zastoupení má v Bratislavě, Praze, Londýně a v Kyjevě. Majoritním vlastníkem společnosti byl dříve slovenský finančník Krúpa. Ten se letos ze skupiny stáhl, svůj 55procentní podíl převedl na Veliče a v Arca Capital si ponechal jen pět procent. Své současné aktivity Krúpa soustředí do společnosti Krupa Global Investments.