Arca Investments na sebe podala nový insolvenční návrh. Soud ho obratem smetl

Arca Capital dluží věřitelům skoro 19 miliard korun.

Arca Capital dluží věřitelům skoro 19 miliard korun. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Rastislav Velič je většinovým akcionářem Arca Capital.
Arca navrhuje řešit obří krach reorganizací. Z pozice jediného zajištěného věřitele s tím souhlasí i J&T Banka. 
3
Fotogalerie

Česko-slovenská investiční skupina Arca Capital se pokusila znovu otevřít insolvenční řízení v České republice. Soudy na sklonku minulého roku Česko jako místo konání insolvence zamítly. Nyní však mateřská společnost Arca Investments podala nový insolvenční návrh a návrh na reorganizaci. Samostatný insolvenční návrh podala i J&T Banka coby zajištěný věřitel. Městský soud v Praze ale vzápětí návrh na obří insolvenci za 19 miliard korun opět zamítl.

Městský soud v Praze stihl návrhy na reorganizaci zamítnout ve stejný den, kdy se objevily v insolvenčním rejstříku. Podle soudce Aleše Bartoše české soudy nejsou příslušné pro projednávání případu. Proti rozhodnutí je možné se odvolat. 

Arca Investments má podle podle dokumentu zveřejněného v insolvenčním rejstříku 1889 věřitelů, kterým dluží 18,6 miliardy korun. Celkem 84 procent závazků tvoří vydané směnky. Podle skupiny byla většina směnek prodána v České republice.

Arca navrhovala řešit obří krach reorganizací. Věřitelům slibuje návratnost nejméně poloviny z celkových dluhů. S Českou republikou coby místem řešení insolvence souhlasí i zajištěný věřitel J&T Banka.  

„Cílem J&T Banky je zahájit insolvenční řízení s Arca Investments v České republice, kde je rovněž možné dosáhnout nejvyššího uspokojení všech věřitelů skupiny,“ uvedl advokát Petr Sprinz z právní kanceláře Allen & Overy, která J&T Banku zastupuje. 

Naopak bývalý akcionář Arca Capital Pavol Krúpa se snaží prosadit insolvenci skupiny na Slovensku. „Je to zase snaha uniknout slovenské jurisdikci. Na Slovensku je zákon o reorganizaci přísnější a dává garanci vyplacení více jak 50 procentům pohledávek. Zároveň je to snaha uniknout z dohledu slovenských orgánů a policie,“ reagoval na aktuální insolvenční návrh Krúpa, který vůči své bývalé skupině uplatňuje množství pohledávek. Slovenská policie uskutečnila razii v bratislavských kancelářích skupiny v prosinci. 

Krátkodobé směnky Arky koupila řada drobných investorů, spotřebních a bytových družstev. Celkem 100 milionů korun investovalo do směnek skupiny olomoucké arcibiskupství, vyplývá z insolvenčního návrhu. Přes 63 milionů korun dal do směnek Arky Syndikát novinářů České republiky.    

Případ Arca Capital patří mezi největší bankroty v historii českých a slovenských insolvencí. Například původní loterijní společnost Sazka, která zkrachovala v roce 2011, měla závazky kolem deseti miliard korun.