Asijské pojišťovny berou Evropu útokem

Pojišťovna Ping An

Pojišťovna Ping An Zdroj: Profimedia.cz, kolaz E15

Když čínská pojišťovna Ping An v létě koupila od britské Lloyd’s ikonickou budovu v londýnské City, začalo se hlasitě mluvit o expanzi asijských pojišťoven do Evropy. Znalci poměrů ale upozorňují, že tento obchod jen stvrdil trend, který nějakou dobu nabíral na obrátkách.

Už v roce 2008 například japonský Tokio Marine koupil britskou Kiln. Letos v září se pak mezi zájemci o pojišťovnu portugalské Caixa General de Depositos objevil i čínský Fosun. A jak naznačuje nedávná studie The Economist Intelligence Unit, podobných zpráv bude přibývat. Někdy půjde o investice, někdy o přímou expanzi na nové trhy.

Nepředvídatelní hráči

„Je to něco, o čem se i u nás ve firmě hodně mluví. Jak se s takovou konkurencí můžeme vypořádat, jak se bude chovat,“ přiznává nejistotu generální ředitel Vienna Insurance Group (VIG) Peter Hagen. „Nevíme přesně, jak se na věci dívají a jak k nim přistupují. Neznáme jejich obchodní model. Nevíme, jak jejich evropské aktivity korelují s tím, co dělají doma,“ popisuje Hagen napětí, které v souvislosti s expanzí asijských pojišťoven do Evropy panuje. Mimo mikrofon ho pak přiznávají i další zástupci velkých evropských pojišťoven.

Jisté je, že Asiaté mají chuť a peníze na nákupy v mnoha oblastech. Zástupci Ping An tak poté, co vysázeli 260 milionů liber za exkluzivní londýnskou adresu, potvrdili, že zkoumají možnosti „daleko za hranicemi Londýna“. Podle The Economist Intelligence Unit přitom nejsou jedinou asijskou pojišťovnou, kterou evropské nemovitosti lákají. Stejně tak je zajímají i hedgeové fondy a v neposlední řadě evropská konkurence, která až na výjimky zvládá krizi se ctí. To vše, shrnuje Intelligence Unit, je dáno tím, že se asijské pojišťovny dostaly do situace, kdy musí kvůli uspokojení akcionářů změnit své obchodní modely.

Čas expandovat

„Objem investičních aktiv některých asijských pojišťoven narostl do takových rozměrů, že prostě potřebují globální portfolio,“ vysvětluje jeden z aspektů současné expanze Moungmo Lee z agentury AM Best Asia-Pacific. Probíhající krize, respektive její vybrané kapitoly, jim přitom vytváří zajímavé příležitosti. „Japonské pojišťovny si například při nákupech počínaly vcelku agresivně. My jsme s nimi v některých oblastech soupeřili a museli jsme dát ruce pryč. Tyto firmy totiž nabízely částky, které byly podle nás nesmyslné. Ony si to ale mohly dovolit, protože profitovaly z tehdejšího kurzu domácí měny,“ vzpomíná Hagen.

Právě Japonci přitom potvrdili, že asijské pojišťovny ve stále větší míře zajímá i střední a východní Evropa. Meiji Yasuda Life si například společně s německou Talanx AG pořídila nemalé podíly ve skupinách Europa a Warta. Další možnosti se pak podle expertů zkoumají. Potvrzují to slova Andrew Holdernesse z právní kanceláře Clyde & Co, podle kterého pojišťovny z Japonska, Koreje a Hongkongu „čím dál tím víc“ Blízký východ a Východní Evropa zajímá. Právě východní Evropa totiž bude podle analýzy Munich Re, co se týče růstu majetkového a úrazového pojistného během příštích sedmi let, globální dvojkou.

Regulovaná Evropa

Navíc jak dodává šéf VIG Hagen, v porovnání s Latinskou Amerikou a rozvíjející se Asií je střední a východní Evropa jediným místem, kde existuje nadnárodní regulatorní prostředí. To do jisté míry garantuje, že se investice nevypaří. „Argentina si může dělat, co chce. A když to Argentinci potřebují, tak to také dělají. O Malajsii a nebo Indonésii platí totéž. Pokud jste členem Evropské unie, existují v tomto smyslu jisté hranice,“ říká Hagen.

Na jedné straně se tak dá čekat, že asijské pojišťovny bude v Evropě – a to i v té střední a východní – vidět čím dál častěji. Na druhé straně je jen těžké si představit, že by se tu jedna z nich stala brzy dominantním hráčem, pokud tedy nekoupí velkou evropskou společnost, myslí si analytik Nomury Michael Klien. Jak dodává, stálo by to hodně peněz a v mnoha případech by to bylo logisticky náročné. Vyloučit se to podle Kliena nicméně nedá.

Autor je spolupracovníkem redakce

Radek Palata: Čína stále hledá svou třetí cestu