Babiš: Státní zaměstnanci dostanou přidáno

Ministr financí Andrej babiš

Ministr financí Andrej babiš Zdroj: ctk

Všem státním zaměstnancům bude navýšena mzda o dvě procenta, uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Státní rozpočet pro letošní rok podle něj také počítá s tím, že policisté dostanou 1,4 miliardy na mzdy a tisícovku nových míst.

Babiš v České televizi popřel dřívější informace o tom, že zvyšování mezd odmítá. Nový ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při uvedení do úřadu uvedl, že nová vláda nechce snižovat počty policistů, má v plánu zvyšovat jejich mzdy a zajistit proplácení přesčasů. Chovanec uvedl, že počítá s navýšením počtu policistů o 1000 až 1500 tak, jak ho schválila minulá vláda.

Rozpočtový výhled však podle Chovance s vládou schváleným navyšováním počtu policistů nepočítá. V příštím roce tak bude policii na platy těchto zaměstnanců chybět miliarda korun. Ministr to považuje za chybu. „Já jsem avizoval koaličním partnerům ještě před nástupem do funkce, že v rozpočtovém výhledu na příští rok tyhle peníze prostě nejsou,“ uvedl. Pokud se nepodaří částku získat, bude to podle něj znamenat škrty v investicích. „Pak ale nebudou téměř žádné,“ doplnil.

Babiš, rozpočet jsem nečetl

Babiš chce na jednání vlády předložit návrh na snížení schodku rozpočtu na letošní rok na 107 miliard korun z původních 112 miliard, a to zavázáním pěti miliard z rezerv. O jaké prostředky se bude jednat, Babiš nevěděl. Zmínil, že byl „v práci“ poprvé v pátek. „Mě kritizují, že rozpočet jsem nečetl, no nečetl, ani ho nebudu číst. Nemůžu číst 900 stran. Jsou tam na to lidi, za to jsou placení a já dělám strategii,“ dodal ministr financí s tím, že zásadní věci si načte. Babiš také bude usilovat, aby v roce 2015 byl schodek rozpočtu pod 100 miliardami korun.

Podle Babiše je nutné začít šetřit a přestat plýtvat. V roce 2014 chce Babiš klást důraz na čerpání peněz z eurofondů, zaměří se také na potírání podvodů s DPH v tzv. karuselových obchodech. Jejich objem podle odhadů dosahuje v ČR 2,7 procenta HDP. Podle šéfa ANO je potenciál ušetřit v delším čase 150 miliard korun. Rezervy jsou podle něj u eurofondů, ve vybírání daní, až 100 miliard se týká karuselových obchodů a 20 až 30 miliard leží v hmotných rezervách. „Nevidím důvod, proč by stát měl mít peníze ve státních hmotných rezervách,“ dodal Babiš.

Registrační pokladny nejsou řešení

Také zavedení elektronických registračních pokladen není podle Babiše řešení. Preferuje chorvatský model elektronických tržeb napojených na centrálu, s tamní vládou plánuje jednat o jeho zakoupení. „Chceme prověřit zda ten model je nejlepší. Předpokládám, že dřív než v roce 2016 se to nedá stihnout,“ dodal ministr.

Šéf ANO znovu uvedl, že sociální demokracii neumožní, aby nominovala svého zástupce na pozici náměstka pro daně. „Vysvětlil jsem premiérovi, že náměstek pro daně není možný. Nabídl jsem mu jiný post náměstka, budeme o tom jednat v úterý. Tyhle politické zvyky se mi nelíbí, každý by měl být zodpovědný za svůj resort,“ řekl Babiš.

David Klimeš: Bureš je Babišův nejmenší problém