Bank of China otevře pobočku v Česku do konce roku

Pobočka Bank of China, jedna z největších státem vlastněných bank v Číně, začne v Česku působit do konce letošního roku. Sídlit bude v pražském Florentinu a za začátku bude mít 15 až 20 zaměstnanců. Podle premiéra Bohuslava Sobotky pobočka může pomoci expanzi českých firem v Číně.

Šéf přípravného výboru banky Wen-po Chou dodal, že banka se v Česku bude soustředit nejen na financování velkých firem, ale i na malé a střední podniky. Banka bude těmto firmám poskytovat přeshraniční služby včetně obchodních doporučení, finanční podpory, prevence rizik nebo poradenství.

Podle premiéra Sobotky (ČSSD) česká pobočka Bank of China posílí možnosti vzájemného obchodu. „Tato banka může pomoci expanzi českých firem s jejich výrobky a službami v Číně a také jsou přirozeně možné společné projekty na třetích trzích,“ uvedl Sobotka. Otevření pobočky podle něj také předznamenává další čínské investice v ČR.

Analytici: pomůže to vzájemnému obchodu

Analytici důsledky přítomnosti Bank of China na českém trhu nepřeceňují, nicméně podle nich vzájemnému obchodu pomoci může. „Lokální banky již dnes mohu nabídnout případným čínským investorům velmi levné financování, Bank of China může být případně ještě vstřícnější. Přínos její přítomnosti na českém trhu může být pozitivní. ČR by měla vytvářet podmínky, aby byla atraktivní pro jakékoli investice ze zahraničí,“ řekl analytik společnosti Deloitte David Marek.

Přítomnost banky v Česku není ničím výjimečným, jde o součást její dlouhodobé expanze do zahraničí, uvedl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Symbolický význam však podle něj otevření pobočky mít může. Signalizuje, že došlo k zásadnější změně v česko-čínských ekonomických vztazích. „Ty byly ještě donedávna ovlivněny étosem někdejšího prezidenta Václava Havla, dalajlamova osobního přítele a podporovatele. Současná, ale i předchozí vlády, volí ve vztahu k Číně mnohem pragmatičtější a vstřícnější postoj,“ poznamenal.

Zemanovo přání

„Loni v říjnu prezident Miloš Zeman se vyjádřil v Číně, že doufá v založení pobočky Bank of China v Česku, která přispěje k růstu investic a obchodu obou zemí. Dnes jsme dohody dostáli a přání realizovali,“ uvedl předseda představenstva banky Tchien Kuo-li. Založení pobočky v Česku je podle něj výrazem víry v dobrý rozvoj česko-čínských vztahů.

„Děkuji, že jste dodrželi slovo, o čemž jsem nepochyboval,“ řekl ve svém vystoupení Zeman. Vyjádřil přesvědčení, že tento krok podpoří obchodní spolupráci obou zemí. Připomněl spolupráci například v leteckém průmyslu či biotechnologiích. „Investičních příležitostí je mnoho, jen je najít,“ podotkl.

Čtvrtá nejmocnější firma světa

Bank of China (BoC), která vznikla v roce 1912, je čtvrtou největší bankou v Číně. Ve střední a východní Evropě dosud působí prostřednictvím své pobočky v Budapešti.

V žebříčku dvou tisíc největších a nejmocnějších firem světa Forbes Global 2000 patří BoC čtvrté místo. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku stoupl čistý zisk banky o pět procent na 38,5 miliardy jüanů (155,2 miliardy korun).

O vstup na český trh má zájem také jedna z největších čínských bank China Construction Bank (CCB). Na konci prvního pololetí 2013 její tržní kapitalizace dosáhla 176,7 miliardy dolarů, což ji řadilo mezi pět největších bank na světě.