Banky loni daly úvěry za 2,5 bilionu, rostly hlavně hypotéky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Objem všech bankovních úvěrů stoupl loni meziročně o 6,6 procenta na 2,5 bilionu korun. Největší nárůst zaznamenaly díky rekordně nízkým úrokům zejména hypotéky, ale víc úvěrů si oproti roku 2012 vzaly také podniky a zároveň skončil dlouhodobý propad u půjček živnostníkům.

Úvěry firmám podle údajů České bankovní asociace loni stouply o 3,8 procenta, půjčky poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 4,5 procenta, z toho spotřebitelské úvěry o 1,7 procenta a hypoteční úvěry o 6,6 procenta.

„Meziroční srovnání dat z konce loňského roku a prosince 2012 opět poukazuje na nárůst objemu úvěrů všem významným ekonomickým oblastem,“ potvrdil náměstek asociace Jan Matoušek.

Podle něj ovšem stále platí, že objem cizoměnových úvěrů je od loňského listopadu vzhledem k oslabení koruny po devizových intervencích nadsazen. „Celkový loňský růst přesto nelze popřít a naše prognóza očekává pozitivní dynamiku i v roce 2014,“ dodal.

Objemy úvěrů v roce 2013:Objemy úvěrů v roce 2013Objemy úvěrů v roce 2013 | CBAZdroj: ČBA

Za popularitou hypoték stojí nízké úrokové sazby a silný konkurenční boj, dalším důvodem je nižší cena nemovitostí. Od poloviny loňského roku také pomalu, ale souvisle oživují spotřebitelské úvěry. „U živnostníků skončil dlouhodobě trvající pokles a ke konci roku 2013 se objem úvěrů meziročně zvýšil o procento,“ vysvětlil Matoušek.

Objem úvěrů nefinančním podnikům vzrostl o 3,8 procenta, respektive o 2,1 procenta po přibližném očištění o vliv slabší měny. Zde totiž obzvláště platí zkreslení dynamiky slabším kurzem, neboť cizoměnové úvěry tvoří přes 22 procent všech úvěrů.

Kvalitu úvěrů kazili nerezidenti
Z hlediska kvality úvěrového portfolia je podle Jana Matouška obrázek celkově lepší než na konci roku 2012. Celkový objem i podíl klasifikovaných, tedy pochybných či ztrátových úvěrů v průběhu roku sice rostly, hlavní roli v tomto případě ovšem hráli takzvaní nerezidenti. Nerezidentem je kdokoli, kdo nemá sídlo či bydliště v České republice, mezi úvěry nerezidentům patří například klasické exportní odběratelské úvěry. Jak u nefinančních podniků, tak u domácností se podíly klasifikovaných úvěrů naopak snižovaly. Podobná situace platí i pro úvěry v selhání. V průběhu roku se jejich podíl pohyboval mezi 5,8 až šesti procenty, s výkyvy se snižoval u podniků a spíše mírně klesal u obyvatel.

Průměrná úroková sazba z nově uzavřených kontokorentních úvěrů, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet nefinančním podniků v prosinci stagnovala okolo 2,55 procenta. U ostatních úvěrů podnikům vzrostla průměrná sazba na 2,26 procenta.