Banky ve střední Evropě porostou rychleji než v eurozóně

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Růst aktiv bank bude ve střední a východní Evropě silnější než v eurozóně. Navíc postupně klesne i podíl nesplácených úvěrů, který se loni ve středoevropském regionu stabilizoval okolo devíti procent. Vyplývá to ze zprávy Raiffeisen Bank International (RBI) o vývoji bankovního sektoru.

„Po krizi, která začala v roce 2008 a ze západní Evropy se přesunula také do zemí střední a východní Evropy, pozorujeme v tomto regionu pokračující stabilizaci a zlepšování ekonomických prognóz. Jsem přesvědčen, že rok 2014 bude pro celý evropský bankovní sektor rozhodujícím rokem,“ komentoval zprávu generální ředitel skupiny RBI Karl Sevelda.

Ve srovnání s velikostí bankovního sektoru eurozóny zůstávají banky v tomto regionu relativně malé, nicméně trend potvrzuje jejich rychlejší růst. Na konci roku 2013 činil objem poskytnutých úvěrů v regionu 9,7 procenta ve srovnání s eurozónou. „Proti minulému roku dynamika růstu stoupla o téměř procentní bod,“ doplnil hlavní analytik RBI Günter Deuber.

Další zlepšování situace bankovního sektoru v regionu podpoří i celkový makroekonomický vývoj. Zpráva předpokládá v příštích třech letech v této části Evropy průměrný roční růst HDP v rozmezí 2,5 až tři procenta. To je výrazně více než odhadované 1,0 až 1,5 procenta v zemích eurozóny. Nejsilnější růst je předpokládán v Polsku, Česku a na Slovensku.

Z pohledu vývoje nesplácených úvěrů byl rok 2013 rokem stabilizace. Po předcházejících letech, kdy se tento ukazatel zhoršoval, se loni podíl nesplácených úvěrů ve střední a východní Evropě stabilizoval kolem devíti procent.