Bude ještě o státní dluhopisy zájem? Složité počty maskují nízký výnos

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Toto pondělí začalo upisovací období v pořadí již šesté emise státních spořicích dluhopisů, poprvé pod taktovkou Andreje Babiše. Úroky se propadly a podmínky emise jsou zase o něco komplikovanější. Půjdou i přesto dluhopisy na dračku?

Ministerstvo financí, tentokrát už v čele s Andrejem Babišem, připravilo další emisi státních spořicích dluhopisů. Jarní emise spořicích dluhopisů má upisovací období od 19. května do 4. června. Seznam distributorů se zúžil pouze na tři banky (oproti minulým emisím tedy vypadla Česká pošta).

O úpis dluhopisů je možné zažádat na pobočkách České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky. Upsané dluhopisy budou emitovány a připsány na majetkový účet upisovatelů ke dni 12. června.

Ministerstvo financí tentokrát připravilo pouze tři druhy státních spořicích dluhopisů. V nabídce už není diskontovaný ani klasický kuponový dluhopis. Z předchozí emise zůstává pětiletý reinvestiční dluhopis a sedmiletý proti-inflační dluhopis (zde se jedná o druhou tranši dluhopisu, do splatnosti už tak má jen 6,5 roku). K tomu tentokrát přibyl zcela nový typ dluhopisu – 6,5letý variabilní dluhopis, jehož výnosnost bude záviset na vývoji úrokových sazeb na mezibankovním trhu.

Pětiletý reinvestiční dluhopis

Tento dluhopis dobře známe už z předchozích emisí. Oproti nim ale došlo k razantnímu poklesu připisovaných úroků. V prvních dvou letech dostanou majitelé dluhopisu pouze čtvrt procenta ročně, ve třetím roce obdrží půl procenta, ve čtvrtém roce dvě procenta a v posledním pátém roce pak šest procent.

Mnoho lidí se tím nechá nachytat – vidí až konečných šest procent, což je poměrně zajímavý výnos. Jenomže v předchozích letech jsou úroky extrémně nízké. Celková výnosnost pětiletého reinvestičního dluhopisu tak vychází na 1,78 procenta ročně před zdaněním (1,51 procenta po zdanění). To je výrazný propad oproti zhruba tříprocentním výnosům u předchozích tranší.

Pro srovnání, J&T banka nabízí u pětiletého termínovaného vkladu aktuálně roční úrokovou sazbu 2,8 procenta před zdaněním (2,38 procenta po dani). Pokud bych tedy hledal konzervativní a státem kryté uložení peněz na pět let, dal bych dnes rozhodně přednost termíňáku.

Celý článek si můžete přečíst na webu Peníze.cz.

Glosa: Je třeba zabít dluhopisy