Česká ekonomika zmírnila meziroční pokles. Druhá vlna pandemie ale ovlivní i příští rok

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí zmírnila propad.

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí zmírnila propad. Zdroj: Škoda Auto

Hrubý domácí produkt klesl meziročně klesl o 5,8 procenta, což je vyýrazně lepší výsledek než ve druhém čtvrtletí, kdy se snížil o 10,9 procenta.
Mezičtvrtletně HDP ve třetím čtvrtletí proto vzrostl o 6,2 procenta, vyplývá z předběžného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad.
Analytici oživení ekonomiky ve třetím čtvrtletí očekávali.
4
Fotogalerie

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zmírnila propad. Hrubý domácí produkt klesl meziročně o 5,8 procenta, což je výrazně lepší výsledek než ve druhém čtvrtletí, kdy se snížil o 10,9 procenta. Mezičtvrtletně HDP ve třetím čtvrtletí proto vzrostl o 6,2 procenta, vyplývá z předběžného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad.

„Meziroční vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnil významný pokles domácí poptávky, a to jak investic, tak spotřeby domácností. Oživení zahraniční poptávky po českém zboží nedokázalo vykompenzovat pokles vývozu služeb,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Analytici oživení ekonomiky ve třetím čtvrtletí očekávali. Zveřejněná čísla jejich odhady dokonce překonala. Zároveň ale upozornili, že kvůli špatnému vývoji koronavirové epidemie potrvá oživení jen jeden kvartál a ve čtvrtém čtvrtletí bude meziroční pokles HDP znovu dvouciferný.

„S příchodem druhé vlny pandemie je zřejmé, že se ekonomika ponoří opět do hlubokého poklesu a celoroční propad HDP by se mohl pohybovat kolem osmi procent,“ míní hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Po uzavření velké části maloobchodu se pozornost přesune především k průmyslu, který prozatím významně zasažen nebyl, míní ekonom Komerční banky Martin Gürtler. „Mnohdy kritizovaná průmyslová orientace české ekonomiky může být teď, stejně jako během první vlny, výhodou. Dobrou zprávou pro tuzemský průmysl je, že velmi dobré výsledky v posledních měsících vykazuje německý výrobní sektor,“ hodnotí Gürtler.

Nejistota ohledně dalšího vývoje v posledním čtvrtletí je ale natolik vysoká, že už zhoršuje výhled růstu ekonomiky i v příštím roce. Zatímco konsensus vývoje HDP v roce 2021 se pohyboval před několika měsíci kolem pětiprocentního růst, nyní se náš odhad posouvá jen k relativně mírnému růst o 2 procenta. Dosažení předkoronavirové úrovně HDP se tak odsouvá až na rok 2023.

Statistici v pátek zároveň uvedli, že zaměstnanost ve třetím čtvrtletí klesla proti stejnému loňskému období o 1,7 procenta, mezičvrtletně byla nižší o 0,1 procenta.