Česká pojišťovna a Generali se brzy propojí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Předseda představenstva České pojišťovny Roman Juráš
Ilustrační foto
ilustrační foto
Česká pojišťovna
5
Fotogalerie

Česka pojišťovna (ČP) a pojišťovna Generali, které v Česku působí v rámci světové pojišťovací skupiny Generali, propojí své aktivity. Pojistné portfolio pojišťovny Generali se do konce letošního roku stane součástí ČP. Ponese nový název Generali Česká pojišťovna. Nyní Česká pojišťovna vede nezbytná jednání s regulátorem.

Český pojistný trh tak bude mít nového lídra. Tím je zatím po spojení s Pojišťovnou České spořitelny Kooperativa. Generali Českou pojišťovnu povede současný generální ředitel a předseda představenstva České pojišťovny Roman Juráš.

"Díky spojení aktivit dvou silných a úspěšných pojišťoven nabídneme klientům nejširší produktové portfolio, ještě kvalitnější služby, lepší dostupnost a rychlejší likvidaci pojistných událostí," uvedl Luciano Cirina, generální ředitel Generali CEE Holdingu, jehož jsou obě pojišťovny od roku 2008 součástí. Spojením aktivit obou pojišťoven se rozšíří nabídky produktů, a to nejen pro klienty z retailového pojištění, ale i pro klienty v oblasti průmyslových a podnikatelských rizik i zemědělství.

"Propojením tradice lídra českého pojistného trhu se zázemím a silou světové finanční instituce vytvoříme ještě silnější a stabilnější pojišťovnu," doplnil Juráš. Tato transakce bude podle něj znamenat i určité úspory, a tedy i větší nákladovou efektivitu.

"Budeme se tak moci více soustředit na další rozvoj digitalizace a moderních technologií, a to zejména těch, které přinesou užitek klientům. Z hlediska efektivity se dá obecně říct, že multibrandové strategie jsou zejména na relativně malém trhu náročné," dodal.

Česká pojišťovna je druhou největší tuzemskou pojišťovnou s tržním podílem 21,5 procenta. Pojišťovna Generali patří s tržním podílem 6,9 procenta mezi šest největších českých pojišťoven.

Finanční skupina Generali byla založena v roce 1831 a s předepsaným pojistným převyšujícím 66 miliard eur (v roce 2018) patří mezi největší světové poskytovatele pojištění.

S téměř 71 000 zaměstnanců a s 61 miliony klientů v 50 zemích světa zaujímá vedoucí postavení v Evropě a stále významnější pozici získává na trzích Asie a Latinské Ameriky. V Rakousku, v regionu střední a východní Evropy a v Rusku působí skupina prostřednictvím Generali CEE Holdingu (se sídlem v Praze) ve 12 zemích. Patří tak mezi tři největší pojistitele v regionu.

Česká pojišťovna

- Česká pojišťovna (ČP) je univerzální pojišťovnou, která dlouhodobě držela vedoucí místo na českém pojistném trhu. Letos ji dle výše předepsaného pojistného překonala Kooperativa, která se sloučila s Pojišťovnou České spořitelny.

- Počátky ČP sahají k První české vzájemné pojišťovně, která byla založena v roce 1827 (činnost tohoto ústavu byla zahájena v roce 1828 v Praze ve Spálené ulici). V roce 1945 bylo smluvní pojišťovnictví znárodněno a více než 700 pojišťoven bylo sloučeno v pět státních pojišťoven. Z těch vznikla v roce 1948 jediná, monopolní Československá pojišťovna, národní podnik, která byla v roce 1953 přeměněna na státní pojišťovací ústav nazvaný Státní pojišťovna. Organizace pojišťovny se změnila po federativním uspořádání státu v roce 1968, kdy vznikly samostatná Česká státní pojišťovna a Slovenská štátna poisťovna.

- Akciová společnost Česká pojišťovna vznikla 1. května 1992 a byla částečně privatizována v rámci druhé vlny kupónové privatizace na základě privatizačního projektu, podle něhož byla část akcií prodána přímým prodejem zejména domácím bankám. Jejich podíly později koupila finanční skupina PPF, která v roce 2001 koupila i zbývajících zhruba 40 procent akcií ČP v držení státu a Komerční banky.

- v roce 2008 vytvořila PPF a italská pojišťovací skupina Generali společný holdingový podnik Generali PPF Holding, který spojil pojišťovací a s nimi spojené aktivity obou skupin v regionu střední a východní Evropy. V lednu 2013 prodala PPF skupině Generali Group část svého podílu (25 procent) v Generali PPF Holdingu. V roce 2015 byla dokončena poslední fáze odkupu zbývajícího podílu a Generali se tak stala stoprocentním vlastníkem holdingu. Holding, jehož je ČP přes společnost CZI Holdings N.V. součástí, byl přejmenován na Generali CEE Holding B.V.

- ČP má nyní zhruba tři miliony klientů a spravuje více než sedm milionů pojistných smluv. Její tržní podíl na domácím trhu je kolem 21 procent.

- Do finanční skupiny ČP patří ještě společnosti ČP Distribuce, ČP Zdraví a Penzijní společnost ČP.

- ČP měla v roce 2018 čistý zisk 3,1 miliardy korun.

- Základní kapitál společnosti je čtyři miliardy korun.

Generali Pojišťovna

- Generali je součástí skupiny Generali se sídlem v italském Terstu, jednoho z největších světových pojistitelů se 72 miliony klientů ve více než 60 zemích.

- V Praze otevřela pojišťovna Assicurazioni Generali, která byla založena v roce 1831, svou pobočku již v roce 1832. Po válce byla společně s dalšími institucemi znárodněna a na český trh se vrátila v roce 1993 jako zastoupení rakouské pojišťovny Erste Allgemeine. V lednu 1995 se uskutečnila přeměna zastoupení společnosti Erste Allgemeine v akciovou společnost Generali Pojišťovna.

- Generali Pojišťovna je s téměř sedmiprocentním podílem na trhu v ČR šestou největší pojišťovnou.

- Generali Pojišťovna je součástí skupiny Generali CEE Holding. Ta působí krom ČR v dalších jedenácti zemích - Bulharsku, Černé Hoře, Chorvatsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, na Slovensku, v Rakousku, Rusku, ve Slovinsku a Srbsku.

- Společnost měla v běžném účetním období 2018 zisk 774 milionů korun.

- Základní kapitál společnosti je 500 milionů korun.