Čínské firmy si půjčují v cizině, Peking omezuje likviditu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Podmínky pro poskytování úvěrů v Asii jsou nejhorší od finanční krize, zjistil Mezinárodní finanční institut, který se dotazoval u několika desítek bank v regionu. Může za to především Čína, která na přelomu jara a léta významně omezila poskytování úvěrů, což vedlo k prudkému růstu úrokových sazeb u mezibankovních úvěrů. Čína se snaží zastavit rostoucí zadlužení místních vlád a některých firem. Likviditu na trhu na jaře omezila také Indie, pro změnu v rámci boje s inflací.

Ztížení podmínek pro získání úvěru doma vedlo čínské firmy k tomu, že se po penězích čím dál častěji poohlížejí jinde. Lákají je hlavně levné úvěry v hongkongských či amerických dolarech.

„Kvůli omezenému množství likvidity na domácím trhu očekáváme, že více firem bude hledat prostředky mimo Čínu, především v Hongkongu,“ řekl deníku Financial Times Gary Lam, analytik banky Citigroup. Objem půjček, které hongkongské banky poskytly čínským firmám, podle Citigroup od roku 2009 stoupl ze 700 milionů hongkongských dolarů (asi 1,75 miliardy korun) skoro na tři miliardy.

Objem offshorových půjček čínským firmám rostl hlavně v posledních měsících. Hongkongský měnový úřad (HKMA), což je tamní hlavní regulátor, uvedl, že objem celkových půjček, jak domácích, tak přeshraničních, stoupl v dubnu o 40 procent a v červnu o 20 procent. Polovina z půjček byla v amerických dolarech.

HKMA neuvedl, kolik z toho připadlo na půjčky čínským firmám, ale podobnou informaci už jednou zveřejnil, když Peking rovněž omezil likviditu. Podle expertů může rozdíl v ceně u pětiletého úvěru na pevninské Číně a v Hongkongu činit až pět procent.

Podle deníku Financial Times dosáhl na konci června objem čínských půjček v zahraniční měně 776 miliard dolarů, o 33 procent více než před rokem. Tyto půjčky rostou dvakrát rychleji než půjčky v čínské měně renminbi.