ČNB ponechala sazby beze změny

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Euro Martin Pinkas

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala dvoutýdenní reposazbu na rekordně nízké úrovni 0,05 procenta, kam ji poslala loni v listopadu. Od této základní sazby se odvíjejí úroky komerčních úvěrů.

Včerejšího zasedání se účastnilo všech sedm členů bankovní rady. Čas oznámení jejího rozhodnutí byl z tradičních 13 hodin kvůli setkání bankovní rady s designovaným ministrem financí Janem Fischerem posunut na 14. hodinu. Nakonec se oznámení ještě o další hodinu odložilo. Odkládání termínu zveřejnění rozhodnutí oslabilo korunu na páru s eurem o osm haléřů.

Otazník již delší dobu visí nad možnými měnovými intervencemi s cílem oslabit korunu. Někteří analytici si myslí, že je to jen otázkou času, podle jiných k nim není důvod. Nicméně se zatím zdá, že zastánci intervencí v radě jsou zatím v menšině. „Odhadujeme, že vítaná úroveň kurzu koruny pro třetí čtvrtletí ze strany ČNB je 26–26,5 koruny za euro a naše vyhlídka na slabší zahraniční poptávku naznačuje úrovně 26 a více i pro další čtvrtletí,“ myslí si analytik Citibank Jaromír Šindel.

„V případě zahájení intervencí nelze vyloučit úrovně i vyšší. Nicméně se domníváme, že pokud budou intervence zahájeny, měla by Česká národní banka zavést i další nástroje, aby snížila nákladovost intervencí, a to například mírně záporné úrokové sazby, uvolnění pravidel pro kolaterály či snížení inflačního cíle,“ domnívá se Jaromír Šindel.